czwartek, 13 sierpnia 2015

Jeżyna, mleczko kokosowe, czyli historia bardzo zdrowego koktajlu

Kiedy mój partner obdarował mnie pokaźną ilością jeżyn, postanowiłam pójść po najniższej linii oporu i po prostu zmiksować je na sok. Jako, że ostatnio podnoszę na siłę kaloryczność swojej diety, zastanawiałam się co by tu jeszcze wmiksować. Może mleko krowie? Dla mnie ok, ale tak się składa, że przodkowie mojej drugiej połowy raczej do pasterzy nie należeli, co teraz objawia się u niego nietolerancją laktozy :( Sięgam więc do szafki i szukam objawienia. Ku mojemu zdziwieniu to objawienie faktycznie tam jest... pod postacią zapomnianej, małej, niepozornej puszki mleczka kokosowego. I tak właśnie powstał mój wzmacniający koktajl, a mój partner stał się regularnym dostarczycielem jeżyn i mleczka kokosowego :)





Kilka słów o tym, dlaczego to takie zdrowe:

Jeżyny zawdzięczają swą intensywną barwę antocyjaninom. Dzięki tym drogocennym barwnikom jeżyny min. uszczelniają naczynia krwionośne, wyostrzają nasz zmysł wzroku, działają bakterio- i grzybobójczo. Jeżyny są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają prowitaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, miedź i żelazo. Min. dzięki wysokiej zawartości błonnika, jeżyny regulują pracę jelit, ułatwiają wypróżnianie. Jeżyny polecane są przy schorzeniach nerek oraz infekcjach pęcherza moczowego, ze względu na właściwości moczopędne. Zawarte w jeżynach żelazo sprawia, że są one rekomendowane dla osób z anemią oraz dla każdego kto chce wrócić do formy po przebytej chorobie. Magnez i potas wpływają dobroczynnie na serce, regulując ciśnienie. Witaminy z grupy B pozwalają ukoić nerwy. Jeżyny są też wspaniałą przekąską dla diabetyków. Wykazują niski indeks glikemiczny (25), a dzięki wysokiej zawartości błonnika spowalniają wchłanianie węglowodanów, w konsekwencji chroniąc przed skokami cukru we krwi. Na koniec moich wywodów, na temat jeżyny coś bardzo na czasie. Owoc zawiera sporo witaminy E, dzięki czemu nasza skóra szybciej zregeneruje się po intensywnym opalaniu :) 



Mleczko kokosowe zawiera znaczne ilości magnezu, potasu, fosforu, żelaza i wapnia. Podnosi przyswajalność witaminy B z innych produktów. Ze względu na dużą wartość odżywczą polecane jest podczas biegunek i wymiotów. Mleko kokosowe korzystnie wpływa na skórę, włos i paznokcie. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz antywirusowe. Kokos wpływa dobroczynnie na trzustkę oraz wątrobę. Mleczko kokosowe chroni nas przed otyłością poprzez podkręcanie naszego metabolizmu :)

Składniki:
  • 700g jeżyn
  • mała puszka mleczka kokosowego (165ml)
Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie myjemy, następnie miksujemy z mleczkiem. Z podanych składników uzyskujemy ok 450 ml. 

Uwaga! Uzyskany płyn jest dość gęsty, dlatego jeśli to Wam nie odpowiada możecie go rozcieńczyć wodą. Jeśli nie macie takiej ilości jeżyn, a lubicie gęste napoje opcją jest dodanie banana. 

Przepis bierze udział w akcjach:

Letnie owoce Coco Dreams

8 komentarzy:

  1. Pycha! Ja dzisiaj wypiłam koktajl z jagód i maślanki - UWIELBIAM! Ostatnio piję go codziennie

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie lubię jeżyny - dobrze, że jest jeszcze na nie sezon, wypróbuję dziś! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ;d
    zapraszam do mnie :*
    http://udecidedgirl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń