wtorek, 14 lipca 2015

Potatoes skins

Potatoes skins to danie bardzoooo łatwe w wykonaniu. Przypadnie do gustu, każdemu wielbicielowi sera. U mnie w połączeniu z serem pleśniowym, jednak doskonale sprawdzi się w połączeniu ze zwykłym żółciochem. Potatoes skins robię zwykle przy okazji pieczenia ziemniaków do jacket potato. Władam do piekarnika więcej ziemniaków, a dzięki temu że wstępnie przygotowane potatoes skins można przechowywać w lodówce, mam za jednym zamachem 2 obiady :)
Drugie zdjęcie dedykuje autorce akcji "To my! Młode kartofelki". Jako, że wyczekuje ona przepisów na ziemniaki w słodkiej wersji, oto jest moja propozycja...ziemniak podany z borówką. Dla niektórych może wydać się to połączeniem ekstremalnym, ja jednak bardzo lubię łączyć borówkę ze wszystkim co zawiera ser pleśniowy :) Tych których takie połączenie nie przekonuje, nadal zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ ziemniaki fajnie komponują się np. z sosem czosnkowym w towarzystwie sałaty lodowej.
Uwaga jest to danie idealne dla fanek sera pleśniowego w ciąży. Dzięki temu, że ser zostaje upieczony zabijane są ewentualne bakterie Listerii :)




Składniki:
  • około 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę
  • ser pleśniowy (około 20 g na jeden ziemniak) lub starty ser żółty

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Ziemniaki pieczemy przez ok. 60-70 min. ( 10 min. przed końcem pieczenia przekładamy na drugą stronę). Ostrożnie kroimy ziemniak na połówki. Wydrążamy miąższ i mieszamy z serem. Ziemniaczano-serową masę wkładamy do wydrążonych łupin. Na tym etapie ziemaki możemy włożyć do piekarnika (180st.) i zapiekać przez ok. 10-15 min. lub po wystudzeniu włożyć ziemniaki do lodówki i spożyć następnego dnia, oczywiście również po wcześniejszym zapieczeniu.

Przy okazji wykonywania potatoes skins, polecam zapoznanie się z przepisem na jacket potato

http://zdrowe-smaki.blogspot.co.uk/2015/07/jacket-potato-z-tunczykiem.html


Przepis bierze udział w akcjach:

To my! Młode kartofelki TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

10 komentarzy:

  1. Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga - Czekoladowa muffinka po więcej informacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne połączenie! Chociaż staram się unikać ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co nas nie zabije to nas wzmocni ;) Czyli wszystko dobre, byle z umiarem :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ziemniaki, natomiast sera nie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. this sounds good. Something new to try as well. thanks for sharing this recipe.

    Simon

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, hej! :-) Mam jedno pytanie odnośnie jednego z Twoich postów. :-) Jak można się z Toba skontaktować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej. Przepraszam ale na dość długo straciłam łączność z internetem. Pytania moższ kierować na maila 100bobsi@gmail.com. Pozdrawaiam serdecznie.

      Usuń
  6. cieszę się, że podjęłaś wyzwanie! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
    http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html

    OdpowiedzUsuń