środa, 13 maja 2020

Ciasto marchewkowe bez cukru i glutenu

 Bardzo lubię ciasto marchewkowe. Tradycyjna jego wersja wymaga dodania sporej ilości cukru. W tej wersji cukier został zastąpiony syropem klonowym. W miejscu tradycyjnej mąki znalazła się mąka kokosowa, dzięki czemu wypiek nadaje się dla osób, które unikają glutenu. Ciasto smakuje znakomicie samo lub udekorowane masą z serka. Kluczem do sukcesu w tym cieście są przyprawy. Ta wersja ciasta marchewkowego przypadła nam do gustu do tego stopnia, że nie sięgam już wcale po wersję tradycyjna.
Obecnie wszędzie możemy znaleźć mniszek, którego płatki stanowią element dekoracyjny i maja właściwości zdrowotne. Kwiaty mniszka wspomagają prace wątroby, pobudzają trawienie, maja właściwości krwiotwórcze i wzmacniają organizm.




Składniki:

  • mąka kokosowa- 6 łyżek przesianej
  • cynamon- 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa- 1 łyżeczka
  • imbir w proszku- 1 łyżeczka
  • goździki zmielone- 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki
  • sòl 1/2 łyżeczki
  • jajka- 5 szt.
  • syrop klonowy- 1/2 szklanki
  • olej kokosowy- 1/2 szklanki rozpuszczonego
  • marchewka starta- 3 szt.
  • rodzynki- 1/2 szklanki

masa do dekoracji:

  • serek kanapkowy naturalny- 200g
  • masło- 1/4 szklanki
  • orzechy włoskie- ok 1 szklanki
  • płatki kwiatów mniszka do dekoracji- z 4 szt. lub więcej

Wykonanie:

W misce wymieszaj mąkę kokosową, cynamon, gałkę muszkatołowa, imbir w proszku, zmielone goździki, sodę oczyszczoną, sól. Dodaj mokre składniki: jajka, syrop klonowy, rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj. Dodaj marchewkę, rodzynki i ponownie wymieszaj.
Formę o rozmiarach 23*23cm wysmaruj olejem kokosowym, przełóż masę i piecz w piekarniku na 180st. przez 30-40 min. W zależności od piekarnika.
Masa do dekoracji: Dokładnie wymieszaj serek kanapkowy, miękkie masło oraz syrop klonowy.
Ostudzone ciasto pokryj masą. Posyp orzechami oraz płatkami mniszka lekarskiego.

Przepis bierze udział w akcji:



Inspiracje do przepisu zaczerpnęłam z książki Alchemy of herbs Rosalee De La Foret. Przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany.

6 komentarzy:

  1. Same pyszności!! Dziękuję za przyłączenie się do mojej akcji kulinarnej Jadalne kwiaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przyłączenie mnie do akcji oraz odwiedziny na blogu. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Jak to się prezentuję! Musze wypróbować i chyba zrobię to już w ten weekend. na co dzień korzystam z https://bedietcatering.pl/lodz/ ale w weekend chyba mogę zaszaleć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urzekło mnie smakiem to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentuje! Będę musiała wyprobować. Na razie jem danie od https://sushicorner.pl/. Takie ciacho byłoby jego świetnym uzupełnieniem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to ciasto! Ciekawe czy jak postawię na świątecznym stole, goście zorientują się, że jest fit :D

    OdpowiedzUsuń