środa, 5 lutego 2014

Klopsiki mielone deluxe

Jeśli macie już dość tradycyjnych mielonych w towarzystwie ziemniaków, być może spodoba Wam się moja propozycja na klopsiki mielone z bazylią, w sosie z pesto i mascarpone z dodatkiem czarnych oliwek. Czyli coś starego w świeżym wydaniu :)
Ser mascarpone jest dobrym źródłem witaminy A oraz wapnia. Pesto jest natomiast wartościowym źródłem błonnika, kwasu foliowego, niezbędnych kwasów tłuszczowych. Bazylia korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nerwowego.





składniki:
  • 1 duża cebula (1/4 drobno posiekana, pozostałość we wiórki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 350g mięsa mielonego wołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki świeżo rozdrobnionej bazylii
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek pesto
  • 50g mascarpone
  • 25g rozdrobnionych, czarnych oliwek
  • 275g makaronu
  • pietruszka
sposób przygotowania:

W misce łączymy mięso, bułkę tartą z 1/4  cebuli- drobno rozdrobnioną i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, całość ugniatamy i formujemy w małe kuleczki (uzyskałam 15 kuleczek). Mięsne kuleczki smażymy na 2 łyżkach oliwy (nie potrzebujemy więcej, mięso wytopi z siebie tłuszcz) aż nabierze brązowej barwy (nie smażymy zbyt długo, ponieważ kulki trafią ponownie na patelnię).


 Kuleczki przekładamy do innego naczynia, natomiast na patelni, na której smażyliśmy mięso, smażymy teraz pozostałą cebulę pokrojoną we wiórki. Mascarpone, pesto i oliwki mieszamy razem, dodajemy do smażącej się cebuli. 


Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i ponownie umieszczamy na patelni mięsne kulki. Całość dusimy przez około 5 minut. 


Równocześnie w osolonej wodzie gotujemy makaron do fazy al dente. 
Makaron podajemy z kulkami oraz sosem, dekorując pietruszką. 



dlaczego warto...

Z podanych składników otrzymujemy około 4 porcje (porcja 750 kcal)

Jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

białko w 50%
węglowodany w 22%
błonnik w 17%
tłuszcz w 62%

witaminy:

 A w 28%, C w 48%, E i B2 w 17%, B6 w 20%,
B1 w 14%, B12 w 193%, niacynę w 22%, folacynę w 42%

minerały:

wapń w 20%, żelazo w 34%, magnez w 22%, fosfor w 31%,
 potas w 17%, sód w 59%, cynk w 31%, miedź w 34%, mangan w 16%

Przepis pochodzi z książki "Cooking on a budget" Gina Steer



Przepis bierze udział w akcji:

Mascarpone Karnawał 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz