Lubice bób? Ja przyznam się, niespecjalnie. Z jednym małym wyjątkiem... Przepis ten znalazłam jakiś czas temu w małej, niepozornej książeczce z recepturami na to co można dodać do makaronów. Stwierdziłam, że zrobię przyjemność mojemu chłopakowi, który bób lubi bardzo. Sama nie zamierzałam tego jeść! A tu niespodzianka, spróbowałam odrobinę i...od tej pory przygotowałam to danie już wielokrotnie, między innymi ze względu na szybkość wykonania oraz na to jak bardzo syci, no i smakuje. Poraz pierwszy wykonałam pastę według orginalnego przepisu dodając śmietanę. Następnym razem postanowiłam przepis nieco odchudzić. Śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym i...moim zdaniem wyszło jeszcze lepiej. Z podanych poniżej składników uzyskujemy 4 porcje. Nas jest tylko dwoje, dzięki czemu przekonałam się, że pasta ta nadaje się nie tylko do makaronu, ale świetnie pasuje jako smarowidło do grzanek :) O i o mało bym zapomniała o najważniejszym...bobu w tym przepisie się nie obiera, dzięki czemu zyskujesz i czas i błonnik :)
składniki na 4 porcje:
- Duży kubek śmietany gęstej lub jogurtu naturalnego gęstego
- Bób ( nie miała w tym roku szczęścia ujrzeć go na londyńskich straganach, więc za każdym razem stosowałam bób z paczki 400g )
- sól, pieprz
sposób przygotowania:
Bób wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż zmięknie, czyli około 10-15 minut. Odlewamy, dodajemy śmietanę lub jogurt. Przyprawiamy i wszystko razem blenderujemy.
dlaczego warto...
( poniższe dane dotyczą wersji z jogurtem )
jedynie 93 kcal na porcję
białko w 18%
błonnik w 19%
witaminy:
C w 44%, folacynę w 63%, B12 w 35%, B2 w 11%
minerały:
wapń w 21%, fosfor w 18%, cynk i żelazo w 12%, potas i sód w 11%, mangan w 9%
Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal
Bób kupiony, jutro wypróbuję.
OdpowiedzUsuń