poniedziałek, 2 maja 2016

Nettle & blue cheese rarebits / zapiekanki z pokrzywą i serem typu "blue"

A bit quirky? Probably is, but at the same time nettle & blue cheese rarebits are light ,cheap and healthy. Enjoy :)

Dziwaczne? Pewnie tak, ale przy tym zapekanki z pokrzywy i sera typu blue są lekkie, tanie i zdrowe. Smacznego :)






My assistant/Mój pomocnik



Ingredients:

  • nettle - 5-6 handfuls 
  • wild garlic - 1 handful (optional) if you want, you can add fried onion to enrich taste
  • bread - 6 slices
  • blue cheese - about 50g
Method:

prep: 5 minutes cook: 5 minutes
serves: 6 slices

Nettle and wild garlic scald in boiling water. It is important, because it gives a nettle more pleasant texture. Nettle with Wild garlic squeeze out of water and chop. Nettle mix with crushed cheese. If you like blue cheese very much and you want to add more, just remember that blue cheese gets more salty when hot. Mix of nettle and cheese put on slices of bread. Slices of bread place in oven and bake till cheese is malted - about 5 minutes 180 C. Be careful and do not hold rarebits to long in oven, because this way you can dry out the Nettle.


Skadniki:
  • pokrzywa - 5-6 garści
  • dziki czosnek - 1 garść (opcjonalnie) dla lepszego smaku możesz dodać podsmażoną cebulkę 
  • chleb - 6 kawałków
  • ser typu blue - około 50g
Sposób wykonania:

przygotowanie: 5minut pieczenie: 5 minut
porcje: 6 sztuk

Pokrzywę i czosnek zaparz wrzątkiem. Jest to ważne, ponieważ nadaje pokrzywie przyjemniejszej tekstury. Pokrzywę oraz czosnek odciśnij i posztatkuj. Wymieszaj z pokruszonym serem. Nawet jeśli bardzo lubisz ser typu blue i chcesz dodać wiecej, pamietaj że jest on jeszcze bardziej słony gdy jest gorący. Pokrzywę z serem połóż na chleb. Piecz w piekarniku (180 st. C) aż ser się rozpuści- około 5 minut. Uważaj aby nie piec zapiekanek zbyt długo, ponieważ możesz przesuszyć pokrzywę.

Przepis bierze udział w akcji:

Majowa pokrzywa

5 komentarzy:

  1. genialny pomysł na wykorzystanie pokrzywy, koniecznie muszę spróbować!
    zapraszam do udziału w konkursie - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i zaproszenie do konkursu :)

      Usuń
  2. Z tą pokrzywą to mnie zabiłaś :D To znaczy podejrzewam że pewnie zdrowe ale nie wiem czy bym się przemogła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom to jest całkiem smaczne :)

      Usuń