wtorek, 14 października 2014

Bananowe duszki, czyli coś na Halloween

Na przepis natrafiłam na mojej ulubionej stronie BBC Good Food, kiedy szukałam inspiracji na coś z udziałem bananów. Postanowiłam bowiem wziąć udział w akcji   "A Ty w jaki dzień świętujesz?". Jako Natalia swoje imieniny obchodzę w Światowym Dniu Bananów (czyli wcale nie 1 grudnia...). Wybrałam imieniny, ponieważ mimo iż jak na porządną Pomorzankę przystało znacznie bardziej przykładam wagę do urodzin, to wypadają one w Światowym Dniu Wina. Hmmm...ugotować coś na bazie wina bym mogła... po czym spożyć w samotności, ponieważ jestem jedyną osobą w moim mieszkanku, która uznaje procenty.
Tak się jednak składa, że Halloween tuż tuż, więc przepis na bananowe duszki jest jak najbardziej na czasie. Zarówno banany jak i czekolada to produkty, na które muszę mieć "natchnienie", do tego połączenia mam jednak sentyment....W dniu, w którym zdałam prawo jazdy, mój instruktor zmusił mnie do zjedzenia bananów, a że zaopatrzyłam się w cukierni były one właśnie w czekoladzie. Czemu przymuszał właśnie do bananów? Prawdopodobnie, ponieważ są one doskonałym źródłem energii, potasu, magnezu, wit. C i E. Po ich spożyciu podnosi się poziom serotoniny, czyli jak znalazł na jesienne depresje. W dodatku banany poprawiają koncentrację i łagodzą skutki stresu. Wychodzi na to że miałam szczęście, trafiając na instruktora, który znał się na rzeczy.....





Składniki (na 8 sztuk):

  • czekolada biała-200g
  • banany- 4 sztuki
  • czekoladowe dropsy do dekoracji
  • patyczki
Sposób przygotowania:

W małym garnku, na małym ogniu powoli rozpuścić rozdrobnioną czekoladę. Banany podzielić na połowę. Każdą połówkę dokładnie otoczyć płynną czekoladą. Banany w czekoladzie przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem śniadaniowym lub folią do pieczenia. Banany udekorować dropsami, u nasady wbić patyczki. Duszki chłodzić przez przynajmniej 5 godzin.

dlaczego warto...

Jeden "duszek" pokrywa nasze zapotrzebowanie w procentach na:

ok. 200 kcal
białko- 5%
węglowodany- 9%
tłuszcze- 14%

witaminy:

B12 w 14%, B2 i B6 w 9%

minerały:

mangan i wapń w 10%

Według dziennego zapotrzebowania dla osoby na poziomie 2000 kcal/dzień

Inspiracja do przepisu zaczerpnięta ze strony BBC Good Food

Przepis bierze udział w akcjach:


A Ty w jaki dzień świętuJESZ? Smaczna Jesień

7 komentarzy:

  1. Już kiedyś na nie natrafiłam, wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za udział w akcji :) ładnie to opisałaś :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastycznie zaliczyłaś 3 akcje :)) choć dziś to chyba ja pobiłam rekord :) Fajny pomysł dla maluszków

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotowanie nie jest moją pasją, ale Twoje opisy powalają mnie na łopatki :-) (żona tegoż instruktora)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super duszki. Proste ale jakie efektowne! :)

    OdpowiedzUsuń