sobota, 4 października 2014

Zielone naleśniki

Kiedy jesień powolutku wykrada nam zieleń z krajobrazu, warto aby kolor ten w jak największym stopniu urozmaicał nasz talerz. Dziś propozycja na zielone naleśniki, które mogą być odświeżeniem, dla tych którym spowszedniały "białe". Możliwe też, że przemycimy w nich szpinak do jadłospisu każdego małego niejadka, który już z definicji uważa, że jest on "fujjj". 





składniki (12 naleśników):
  • liście szpinaku- 200g
  • mąka pszenna-300g
  • mleko- 2 szklanki
  • jajka- 2 sztuki
  • sól, opcjonalnie gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smarowania patelni
sposób przygotowania:

Mąkę, jajka i mleko zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić. Liście szpinaku dodać do masy i zbenderować. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki, po czym smażyć na pożądanie nagrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni.
Ciasto nadaje się do wszelkiego wytrawnego nadzienia. Na powyższych zdjęciach naleśniki z serem żółtym oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.

wartość odżywcza...
(wartość 1 naleśnika bez nadzienia)

ok. 106 kcal

pokrycie zapotrzebowania na:

białko w 8%
węglowodany w 7%
tłuszcz w 2%
błonnik w 4%

witaminy:

Folacyna w 20%, C w 16%, A w 12%

minerały:

mangan w 9%, wapń w 7%, fosfor w 8%

Według zapotrzebowania dla osoby na poziomie 2000 kcal/dzień

Inspirację zaczerpnęłam z książki "Lubię gotować. Potrawy na lato"

Przepis bierze udział w akcji:
Naleśniki na 100 sposobów

Smaczna Jesień

6 komentarzy:

  1. Fajnie wyglądają w takich naleśnikach jasne farsze np. z ricotty w towarzystwie suszonych pomidorków

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na zielony kolor no i ciekawe wykorzystywanie szpinaku

    OdpowiedzUsuń
  3. takich naleśników jeszcze nie jadłam :) fajny pomysł, skorzystam z przepisu :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pełne nadziei na ładniejszą pogodę :) Cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności - wygląda obłędnie 😍
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń