niedziela, 23 lipca 2017

Wegetariańskie paluchy brokułowe- dla dorosłych i dzieci

Witam. Dziś prezentuję Wam brokułowe paluchy, które stanowią lekką, pożywną i smaczną przekąskę. Paluchy dzięki swojemu kształtowi świetnie nadają się do maczania w ulubionym sosie. O ile Twoje dziecko nie ma silnej awersji do brokuła, z pewnością polubi taką formę finger food. Paluchy smakują świetnie zarówno na ciepło jak i zimno. 



składniki:

  • brokuł- 2 szklanki po pokrojeniu
  • jajko- 1 sztuka
  • cebula- drobno pokrojona, 1/4 szklanki
  • ser żółty- 1/3 szklanki
  • bułka tarta- 2/3 szklanki
  • do smaku- sól, pieprz, pietruszka


przygotowanie:

czas: ok 30 minut
ilość: ok 20 sztuk

Parzymy brokuł wrzącą wodą przez ok minutę, następnie polewamy zimną wodą. Porządnie odsączamy. Brokuł kroimy bardzo drobno, mieszamy z jajkiem, cebulą, serem, bułką tartą i przyprawami. Z uzyskanej masy kształtujemy paluchy takie jak na zdjęciu. 
Paluchy wykładamy na blachę lekko natłuszczoną lub wyścieloną papierem do pieczenia, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. 
Pieczemy przez ok 22  minut. Obracamy na drugą stronę w połowie pieczenia.

Przepis pochodzi ze bloga Gimme Delicious Food.


przepis bierze udział w akcji:


Z dziećmi i dla dzieci 2017

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na podanie brokuła. Idealne przekąska na przyjęcia i to nie tylko dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo ciekawy przepis.
    Podoba mi się opcja pieczenia raczej, niż gotowania, lub smażenia.
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń