sobota, 7 września 2013

Smak Indii: Mango Chutney

To co najbardziej lubię w kuchni indyjskiej to chutney-e. Ostatnio postanowiłam zrobić jeden z nich samodzielnie. Spodziewałam się otrzymać coś "chutney-o podobnego" a jednak wyszedł z tego całkiem przyzwoity chutney. Dla tych, którzy nie mieli nigdy przyjemności próbować chutney-a, kilka słów czym on, w ogóle jest...Jak podaje Wikipedia jest to po prostu gęsty sos stosowany w kuchni indyjskiej. Sporządzany jest z owoców i warzyw, podawany natomiast do mięs i dań wegetariańskich. W Europie sprzedawany w słoikach, w Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. Smaki chutney-ów mają szeroką skalę- od pikantnych po bardzo słodkie. Chutney, który Wam proponuję, należy zarówno do pikantnych, jak i słodkich. Można podawać go na zimno i ciepło ( na ciepło staje się jeszcze pikantniejszy ). Stanowi ciekawe połączenie z mięsem. Sprawdzi się również jako urozmaicenie do kanapek. Dziś ogarnięta sobotnim leniem nie zrobiłam zakupów i zmuszona byłam stworzyć kolację, z tego co znalazłam w lodówce. Tak, też dowiedziałam się że chutney pasuje, także do krewetek :) Was również zachęcam do eksperymentowania z tym sosikiem i do odnajdywania własnych kombinacji.







z t

składniki:


  • 600 ml octu słodowego ( malt vinegar )
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 6 goździków
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka prażonego kuminu
  • 175 g granulowanego cukru 
  • 450 g owoców mango
  • 5 cm imbiru - startego
  • 2 ząbki czosnku - rozgniecionego
  • sok z cutryny lub limonki
  • sól do smaku

sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy ocet. Dodajemy: chilli, goździki, pieprz, kumin, sól i cukier. Na wolnym ogniu gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy, również pokrojone w kostkę mango, czosnek, imbir, sok z cytryny/ limonki. Gotujemy tak długo, aż mango zmięknie. Gdy owoce będą już miękkie, staramy się je rozdrobnić. Gdy chutney ostygnie, przelewamy go do sterylnych słoików i przechowujemy w lodówce przez kilka dni, zanim użyjemy ( pozwalamy składnikom "przejść sobą" ).

Jak podają autorzy książki, jedna porcja ( 25g ) chutney-a dostarcza 52 kcal.

Przepis pochodzi z książki "Complete Indian Cooking".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz