wtorek, 11 marca 2014

Burgery tuńczykowo-kukurydziane

Tuńczyk i kukurydza to para bardzo stara, powszechnie znana i przeważnie lubiana :) Dziś wystąpiła pod postacią burgerów. Jest to propozycja na danie lekkie, bezmięsne i wyjątkowo zasobne w witaminę D oraz B12, o czym możecie przekonać się spoglądając na wartości odżywcze podane na końcu posta. Burgery sprawdzą się jako dopełnienie obiadu lub na śniadanie u tych, którzy lubią rozpocząć dzień dużą ilością białka. 






składniki:

  • puszka słodkiej kukurydzy (198g)- odsączonej (165g)
  • 2 puszki tuńczyka w wodzie (2*185g)- starannie odsączonego (2*130g)
  • 25 g cheddara- startego
  • 3 cebulki "spring onion"
  • 1 jajko
  • bułka tarta- około 85g
  • olej do smażenia


sposób przygotowania:

przygotowanie: 10 minut
smażenie: 10 minut
porcje: 8 klopsików


Połowę kukurydzy dokładnie rozdrabniamy. W misce mieszamy: kukurydzę, tuńczyka, ser, rozdrobnione cebulki, jajko oraz bułkę tartą (w takiej ilości aby otrzymać zwięzłą konsystencję). Z powstałej masy formujemy około 8 klopsików, dokładnie "ubijając" je w rękach. Klopsiki smażymy z obu stron, aż do ich przyrumienienia. Smacznego :)

dlaczego warto...

jeden klopsik pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

białko w 21%
węglowodany w 4%
tłuszcz w 3%
błonnik w 4%

witaminy:

D w 30%, B12 w 99%, niacynę w 25%

minerały:

fosfor w 12%, mangan w 11%, sód w 10%, żelazo i magnez w 6%

Według dziennego zapotrzebowania osoby na poziomie 2000 kcal

Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food


7 komentarzy:

  1. O mamo, wyglądają przepysznie! Koniecznie muszę je zrobić, bo połączenie kukurydzy i tuńczyka należy do moich ulubionych. Zwłaszcza, jeśli doda się do tego ser. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A może tak wymyślisz lżejszą wersję moich zapiekanek ??? (Asia)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu nie mogę, to nie byłoby już to samo...

      Usuń
  3. Ciekawe połączenie kulinarne, hmm... a wyglądają jak mielone. Cóż burgery z tuńczyka i kukurydzy są dziełem poważnym, ale smacznym, i zdrowym, a dodałem do nich także w połączeniu ze świeżą cebulką ogórki małosolne (u mnie z Pińczowa ;) wyśmienicie pasujące i wnoszące "to coś" . Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziekuje za komentarz. Taka informacja zwrotna z opinia o przepisie jest dla mnie bardzo cenna. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Właśnie zrobiłem, smak jest taki o. Faktycznie szybko się robi ale ze smakiem to szału nie ma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za wiadomosc. Kazda opinia sie liczy. Pozdrawiam

      Usuń