Tuńczyk i kukurydza to para bardzo stara, powszechnie znana i przeważnie lubiana :) Dziś wystąpiła pod postacią burgerów. Jest to propozycja na danie lekkie, bezmięsne i wyjątkowo zasobne w witaminę D oraz B12, o czym możecie przekonać się spoglądając na wartości odżywcze podane na końcu posta. Burgery sprawdzą się jako dopełnienie obiadu lub na śniadanie u tych, którzy lubią rozpocząć dzień dużą ilością białka.
składniki:
- puszka słodkiej kukurydzy (198g)- odsączonej (165g)
- 2 puszki tuńczyka w wodzie (2*185g)- starannie odsączonego (2*130g)
- 25 g cheddara- startego
- 3 cebulki "spring onion"
- 1 jajko
- bułka tarta- około 85g
- olej do smażenia
sposób przygotowania:
przygotowanie: 10 minut
smażenie: 10 minut
porcje: 8 klopsików
Połowę kukurydzy dokładnie rozdrabniamy. W misce mieszamy: kukurydzę, tuńczyka, ser, rozdrobnione cebulki, jajko oraz bułkę tartą (w takiej ilości aby otrzymać zwięzłą konsystencję). Z powstałej masy formujemy około 8 klopsików, dokładnie "ubijając" je w rękach. Klopsiki smażymy z obu stron, aż do ich przyrumienienia. Smacznego :)
dlaczego warto...
jeden klopsik pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 21%
węglowodany w 4%
tłuszcz w 3%
błonnik w 4%
witaminy:
D w 30%, B12 w 99%, niacynę w 25%
minerały:
fosfor w 12%, mangan w 11%, sód w 10%, żelazo i magnez w 6%
Według dziennego zapotrzebowania osoby na poziomie 2000 kcal
Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food
O mamo, wyglądają przepysznie! Koniecznie muszę je zrobić, bo połączenie kukurydzy i tuńczyka należy do moich ulubionych. Zwłaszcza, jeśli doda się do tego ser. :)
OdpowiedzUsuńA może tak wymyślisz lżejszą wersję moich zapiekanek ??? (Asia)
OdpowiedzUsuńAsiu nie mogę, to nie byłoby już to samo...
UsuńCiekawe połączenie kulinarne, hmm... a wyglądają jak mielone. Cóż burgery z tuńczyka i kukurydzy są dziełem poważnym, ale smacznym, i zdrowym, a dodałem do nich także w połączeniu ze świeżą cebulką ogórki małosolne (u mnie z Pińczowa ;) wyśmienicie pasujące i wnoszące "to coś" . Polecam.
OdpowiedzUsuńWitam i dziekuje za komentarz. Taka informacja zwrotna z opinia o przepisie jest dla mnie bardzo cenna. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWłaśnie zrobiłem, smak jest taki o. Faktycznie szybko się robi ale ze smakiem to szału nie ma.
OdpowiedzUsuńDziekuje za wiadomosc. Kazda opinia sie liczy. Pozdrawiam
Usuń