wtorek, 18 lutego 2014

Zupa krem ze słodkich ziemniaków i soczewicy

Walentynki co prawda już za nami, ale ja z pewnym opóźnieniem prezentuje Wam zupę, która gościła na moim stole w ten szczególny dzień. Pewnie myślicie, że zanudzam Was trudno dostępnymi, słodkimi ziemniakami. Sprawdziłam jednak na stronie pewnego, dużego supermarketu, którego główna siedziba mieści się w Anglii- są one w jego ofercie. Podejrzewam więc, że znajdziecie je również w innych dużych marketach. Ewentualne poszukiwania zwrócą się Wam, pod postacią bardzo wartościowego dania, czego dowodem są podane poniżej wartości składników odżywczych, których dostarczy Wam to danie. Całkiem przyzwoicie jak na talerz zupy...czyż nie ;)?



składniki:

  • curry w proszku- 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek- 3 łyżki
  • cebula- 2 szt.
  • jabłko- 1 szt., obrane,pocięte w plasterki
  • czosnek- 3 ząbki, zmiażdżone
  • imbir- kawałek wielkości kciuka, obrany
  • słodkie ziemniaki- 800 g, pokrojone w kostkę
  • bulion- 1 litr
  • czerwona soczewica- 100 g
  • mleko- 300 ml
  • sok z jednej cytryny
  • pietruszka (opcjonalnie)

Produkty, ktore nie muszą, ale mogą zawierać gluten- wymagają spawdzenia. 

sposób przygotowania:

przygotowanie: 10minut
gotowanie: 25 minut
porcje: 6

Do garnka wrzucamy dwie łyżeczki curry w proszku i prażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy z curry, aż do utworzenia czerwonej "mazi". Do garnka wrzucamy jabłko, czosnek, imbir, cebulę i smażymy przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając. Następnie dodajemy słodkie ziemniaki, bulion, mleko, soczewicę. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut. Kiedy ziemniaki i soczewica będą już miękkie- blenderujemy. Zupę podajemy przystrojoną pietruszką. Smacznego :)

dlaczego warto...

Jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

białko w 17%
węglowodany w 13%
tłuszcz w 8%
błonnik w 25%

witaminy:

A w 134%,  C w 38%, E, B6 i B1 w 21%, folacynę w 13%, niacynę i B12 w 8%

minerały:

sód w 29%, miedź w 25%, fosfor w 21%, potas,magnez, wapń oraz żelazo w 17%, cynk i mangan w 8%

Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food




Przepis bierze udział w akcjach:

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014
Walentynki - czym TO się je?
Olimpijskie gotowanie

2 komentarze:

  1. pyszne, zupa z soczewicy jest jedną z moich ulubionych, z dodatkiem batata... hmmm, może być jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja zupa z soczewicy nie pogardze! Zawsze i wszedzie!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń