Niedziela dobiega już końca, ale może zainspiruje Was tym przepisem, do upieczenia takich bułeczek w następny weekend. Są bardzo smaczne, a przy tym proste w wykonaniu, a ile dają satysfakcji...:)
Dzięki obecności słodkich ziemniaków, w przepisie nie ma ani grama cukru :) Smak bułeczek wbrew pozorom jest bardzo zrównoważony, prawdopodobnie dzięki gałce muszkatołowej. Ziemniaki nadają bułeczkom przyjemnej w odbiorze, lekko pomarańczowej barwy.
Uwaga- gałka muszkatołowa, w większych dawkach nie jest zalecana dla kobiet w ciąży.
składniki:
- słodkie ziemniaki- 225g
- masło- 15g
- gałka muszkatołowa- około 2 szczypty
- mleko- 200 ml
- mąka biała- 450g
- sól- około 2 łyżeczki
- suche drożdże- 7g
- jajko
do glazurowania:
- jajko
- odrobina płatków owsianych
sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy i wrzucamy do osolonej wody. gotujemy aż zmiękną- około 12-15 minut. Miękkie ziemniaki blenderujemy z masłem, mlekiem, gałką muszkatołową. Do miski przesiewamy mąkę, drożdże i sól. Po środku robimy dołek, do którego wlewamy masę ziemniaczaną. Dodajemy jajko. wszystko razem mieszamy, ugniatamy do uzyskania jednolitej, sprężystej masy, czyli około 10 minut. Gotową masę przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Masę dzielimy na 15 kuleczek. W moim przypadku masa była dość lepka, więc pomogłam sobie obsypując mąką ręce. Kulki nie powinny być zbyt duże, mniej więcej takie aby dało się je łatwo "uturlać" w obu dłoniach. Kulki kładziemy na naoliwionej blasze (bardzo mało tłuszczu aby nie rozmiękły od dołu), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Kulki-bułki smarujemy jajkiem oraz oprószamy.
Bułki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C/ gaz 6 piekarnika na około 12-15 minut.
dlaczego warto...
Z podanych składników uzyskujemy 15 bułeczek (142 kcal/ szt.)
Jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 8%
węglowodany w 9%
błonnik w 6%
tłuszcze w 2%
witaminy:
A w 16%, B1 w 7%, folacynę w 10%
minerały:
mangan w 23%
Przepis pochodzi z książki "Breads & baking" Gina Steer
Z podanych składników uzyskujemy 15 bułeczek (142 kcal/ szt.)
Jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 8%
węglowodany w 9%
błonnik w 6%
tłuszcze w 2%
witaminy:
A w 16%, B1 w 7%, folacynę w 10%
minerały:
mangan w 23%
Przepis pochodzi z książki "Breads & baking" Gina Steer
Fajny pomysł, zobaczę co z tego wyjdzie :] w składnikach pisze 2 łyżeczki soli - sól kuchenna szkodzi zdrowiu więc wziąłbym pod uwagę sól najzdrowszą - HIMALAJSKĄ! Pozdrawiam :]
OdpowiedzUsuńCzytałam Twój artykuł na temat soli. Osobiście najczęściej używam kamiennej i morskiej, teraz muszę zaopatrzyć się w himalajską :) Z soleniem musimy jednak uważać, ponieważ wiele kupionych produktów już jest napompowanych solą :(
Usuń