Uwielbiam zupy pomidorowe. Tym razem troszkę się jednak obawiałam rozczarowania, ponieważ nigdy nie przygotowywałam zupy z pieczonych pomidorów, a te obecnie nie należą do tanich... gdy jednak spróbowała zupy odetchnęłam z ulgą. Zupa jest słodko-kwaśna, idealnie wywarzona. Dzięki temu, że przygotowana jest ze świeżych pomidorów czuć jej wysoką jakość. Bez cienia wątpliwości polecam na romantyczny wieczór :)
PS. pomidory świetnie wpłyną na serce Twojej drugiej połówki...a dzięki obróbce cieplnej pomidorów zawarty w nich likopen zyska na swej mocy. Smacznego :)
składniki:
- pomidory- 1 kg bardzo sprężystych
- brązowy cukier- szczypta
- ocet balsamiczny- 1 łyżka
- oliwa z oliwek- 3 łyżki
- cebule- 2 sztuki
- marchew- 2 sztuki
- tymianek
- czosnek- 3 ząbki
- puree pomidorowe- 1 łyżka
- bulion warzywny- 600 ml
- mascarpone- 2 łyżki (opcjonalnie gęsta śmietana)
Produkty, które mogą, ale nie muszą zawierać glutenu- wymagają sprawdzenia.
sposób wykonania:
przygotowanie: 15 minut
pieczenie, gotowanie: 80 minut
porcje: 5
porcje: 5
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C/gaz 4. Pomidory nacinamy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Gorącą wodę wylewamy, pomidory płuczemy pod zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, każdy pomidor rozcinamy na połowę. Pomidory wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy każdy pieprzem, solą, cukrem oraz polewamy 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką octu. Pieczemy przez godzinę.
Na 1 łyżce oliwy smażymy w garnku, cebulę oraz marchewki przez około 10 minut. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie trzeba go kroić, zostanie zblenderowany). Dodajemy pomidory oraz bulion. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy mascarpone, tymianek, jeśli to konieczne przyprawiamy solą oraz pieprzem. Całość blenderujemy. Smacznego :)
dlaczego warto...
Jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 8%
węglowodany w 1%
błonnik w 16%
tłuszcze w 8%
witaminy:
A w 59%, C w 87%, folacynę w 43%, E w 28%, B6 w 20%, B1 w 12%, B2 w 8%
minerały:
potas w 20%, żelazo w 12%, miedź w 16%, fosfor, magnez i wapń w 8%
Według zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień
Inspirację do przepisu zaczerpnęłam ze strony BBC Good Food
Przepis bierze udział w akcjach:
Jak ktoś posiada blender, polecam przygotowanie zupy z warzyw, nie gotowanych! Nie tyle co świetnie smakuje to zdrowe! to co jest gotowane - traci na wartości :]
OdpowiedzUsuńMozna zamiast smazyc marchew, cebule i czosnek, dodac te warzywa jako surowe w trakcie blenderowania. Pomidory jedak zyskuja na obrobce cieplnej. Pod wplywem gotowania, pieczenia dostepny w nich likopen staje sie lepiej przeswajalny, a zyskuje jeszcze wiecej nas swej mocy w towarzystwie oliwy z oliwek.
Usuńwszystkiego się niestety bez gotowania zjeść nie da w takiej formie takiej jakiej był przepis :) dorzućmy krakowskim targiem trochę surowizny i dla mnie gra :)
OdpowiedzUsuń