środa, 29 października 2014

Meksykański kurczak z quinoa i fasolą

Dzięki akcji "Quchnia pełna Quinoa" odkryłam w swojej kuchni złoto Inków. Moje wrażenia? Bardzo pozytywne. Komosa ryżowa jest smaczna, w moim odczuciu znacznie smaczniejsza od ryżu. Dla mnie to dopiero początek przygody z quinoa, tego mogę być pewna zwłaszcza, że jest bardzo zdrowa...
Quinoa zaliczana jest do produktów z grupy "superfood". Jest bogata w błonnik, dzięki czemu obniża cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi (dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, więc nadaje się świetnie dla diabetyków) oraz sprzyja odchudzaniu. Quinoa nie zawiera glutenu, a więc mogą ją spożywać osoby z jego nietolerancją. Quinoa zawiera sporo białka oraz węglowodanów, przy równocześnie małej ilości tłuszczu (przy czym dostarcza nam Omega-3). Quinoa zawiera sporo minerałów oraz witamin, z czego przodują bardzo ważne dla naszego zdrowia: magnez, wapń, żelazo, cynk i potas oraz witaminy z grupy B (quinoe należy przed gotowaniem moczyć, aby zwiększyć przyswajalność minerałów). 





składniki:


  • oliwa z oliwek- łyżka
  • cebula- 1 sztuka
  • papryka czerwona- 2 sztuki
  • pasta chipotle (użyłam pasty Mexican tinga paste-Tesco)
  • pomidory w puszce wraz z sokiem- 2 puszki
  • pierś z kurczaka- 4 małe piersi
  • quinoa-250g
  • fasola pino- 1 puszka
  • cukier- łyżka
  • bulion- 1 litr


sposób przygotowania:
czas: około 35 minut
porcje: 6

Na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić rozdrobnona cebulę oraz paprykę, następnie podsmażać aż warzywa zmiękną. Dodać 3 łyżeczki pasty chipotle, wymieszać. Dodać 2 puszki pomidorów wraz z sokiem. W uzyskanej zalewie zanurzyć 4 całe piersi z kurczaka. Na średnim ogniu dusić piersi z kurczaka przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach piersi wyjąć i rozdrobnić a następnie ponownie wymieszać z zawartością garnka. Dodać łyżkę cukru.
Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać quiono-e. Na średni ogniu gotować przez 15 minut (po około 10 minutach gotowania wrzucić fasolę). Całość starannie osuszyć na sitku.

                                Przepis bierze udział w akcji:

Quchnia pełna Quinoa 3

1 komentarz:

  1. Uwielbiam quinoę. Pyszna i zdrowa, samą konsystencję ma bardzo ciekawą - po prostu miłość :DD.

    OdpowiedzUsuń