To co widzicie na tych pizzach o niebywale cienkich spodach, bez trudu odnajdziecie teraz w swoich warzywniakach. W rolach głównych- bakłażan, cukinia, cebula, pomidorki cherry. Szczerze przyznam, że pizze nie sprawdzą się w towarzystwie piwa, podczas oglądania meczu. Za to z pewnością umilą babski wieczór. Powinny być też docenione przez każdego kto lubi zjeść coś lekkiego ale nadal smacznego.
składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki ( najlepiej pełnoziarnistej )
- 20 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soli
- pół łyżki cukru
farsz
- 4 kiście pomidorków cherry
- bakłażan
- średnia cukinia
- oliwa
- sól i pieprz
- oregano ( niestety nie miałam pod ręką )
- sól i pieprz
sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz pół szklani ciepłej wody. Składniki mieszamy i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, dodając powoli ciepłą wodę- niepełną szklankę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, na pół godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej części tworzymy kulkę i rozwałkujemy na nieduże, cienie placki. Placki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C.
Bakłażan kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na sitku na 20 minut, tak aby woda odciekła. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół.
Na 3 łyżkach oliwy smażymy bakłażan przez 3 minuty. Dodajemy cukinię, cebulę, oregano i smażymy kolejne 5 minut. Gotowy farsz kładziemy na cieście, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pieczemy przez około 10-12 minut, chyba że ktoś ma tak niesprawny piekarnik jak ja, wtedy pieczemy około 20 minut :)
jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 15%
węglowodany w 12%
błonnik w 28%
witaminy:
B1 w 24%, B6 w 12%, B2 w 7%, niacynę w 16%, folacynę w 24%
minerały:
magnez i fosfor w 25%, mangan w 69%, miedź w 18%, żelazo w 15%, cynk w 10%, potas w 9%
Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal
Przepis pochodzi z Weranda Country nr. 5 (33) Sierpień/wrzesień 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz