piątek, 20 września 2013

Mini pizze

To co widzicie na tych pizzach o niebywale cienkich spodach, bez trudu odnajdziecie teraz w swoich warzywniakach. W rolach głównych- bakłażan, cukinia, cebula, pomidorki cherry. Szczerze przyznam, że pizze nie sprawdzą się w towarzystwie piwa, podczas oglądania meczu. Za to z pewnością umilą babski wieczór. Powinny być też docenione przez każdego kto lubi zjeść coś lekkiego ale nadal smacznego.








składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki ( najlepiej pełnoziarnistej )
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soli
  • pół łyżki cukru

farsz

  • 4 kiście pomidorków cherry
  • bakłażan
  • średnia cukinia
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • oregano ( niestety nie miałam pod ręką )
  • sól i pieprz

sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, dodajemy pokruszone drożdże, sól, cukier oraz pół szklani ciepłej wody. Składniki mieszamy i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, dodając powoli ciepłą wodę- niepełną szklankę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, na pół godziny. 
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej części tworzymy kulkę i rozwałkujemy na nieduże, cienie placki. Placki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C. 
Bakłażan kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na sitku na 20 minut, tak aby woda odciekła. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół. 
Na 3 łyżkach oliwy smażymy bakłażan przez 3 minuty. Dodajemy cukinię, cebulę, oregano i smażymy kolejne 5 minut. Gotowy farsz kładziemy na cieście, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pieczemy przez około 10-12 minut, chyba że ktoś ma tak niesprawny piekarnik jak ja, wtedy pieczemy około 20 minut :)

dlaczego warto...

jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

białko w 15%
węglowodany w 12%
błonnik w 28%
witaminy:
B1 w 24%, B6 w 12%, B2 w 7%, niacynę w 16%, folacynę w 24%
minerały:
magnez i fosfor w 25%, mangan w 69%, miedź w 18%, żelazo w 15%, cynk w 10%, potas w 9%

Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal

Przepis pochodzi z Weranda Country nr. 5 (33) Sierpień/wrzesień 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz