Ostatnio kiedy poszukiwałam czegoś w internecie, migneło mi zdjęcie camemberta. Wystarczyło to abym nabrała ochoty na dawno już nie jedzony przysmak. No ale jak go przyżądzić? Smażyć w panierce...hmm...pyszne ale bardzo kaloryczne, a ma być on podany na późny obiad...Tak więc tym razem podło na camemberta pieczonego, równie dobrego a zaoszczędziłam trochę kalorii :) No ale z czym go podać? Zastanawiając się, patrzę przez okno a tam na gruszy, owoce do których nikt się jakoś nie garnie a szkoda ich przecież...No i jest Pieczony camembert z miksem liści wszelakich sałat, polany chatney-em z gruszek i moreli. Czyli camembert w zestawie jakiego jeszcze nie jedliście. Smacznego.
składniki chutney-a:
- 3 pomidory
- 1 duże jabłko
- 140 g moreli suszonych
- 1 duża cebula
- 3 łyżki startego imbiru
- 450 g octu winnego
- 420 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1,250 kg gruszek czyli około 10-12 owoców
sposób przygotowania chatney-a:
Pomidory parzymy tak aby móc obrać je ze skóry. Kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z jabłkami, morelami, cebulą. Wszystkie składniki opócz gruszek wrzucamy do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy już zawrzy, gotujemy na "wolnym" ogniu przez 1h. Po tym czasie dorzucamy rownież obrane, drobno posiekane gruszki i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Chutney-a otrzymujemy bardzo dużo, wykorzystujemy go więc do tej potrawy a resztę zamykamy w sterylnych słoiczkach. Może on nam posłużyć jako dodatek do mięs, serów i do tego co nam tylko przyjdzie do głowy.
sposób przygotowania camemberta:
Ilość camembertów, zależy od tego na ile mamy ochotę. Ja zjadam standardowo 2 ale jest to już obrzarstwo ( należy pamiętać, że camembert nawet pieczony jest dość kaloryczny :( ). Camemberty pieczemy w temperaturze 180 stopni C. około 10-15 minut- do momentu, aż lekko napuchną i będą się odkształcać pod wpływem nacisku. Gotowe camemberty bardzo delikatnie zdejmujemy z blachy i przenosimy na talerz uprzedni odekorowany sałatą. Całość polewamy chutney-em.
dlaczego warto...
Camembert jest bogatym źródlem białka. Jedna sztuka pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Gruszki, jabłka i morele są bogate w pektyny, które obniżają poziom cholesterolu oraz zmniejszają zachorowalność na raka jelita grubego, poprzez poprawę perystaltyki jelit.
Przepis na chutney-a pochodzi ze strony BBC good food.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz