piątek, 13 lipca 2018

Muffinki marchewkowo-orzechowe bez cukru i mąki pszennej


Dziś chcę Wam przedstawić przepis na muffinki, które zostały pokochane przez mojego 2,5 letniego syna. Są one dużą lepszą alternatywą dla muffinów sklepowych. Prezentowane tutaj muffiny są na bazie mąki kokosowej, która jest bardzo dobrym zródłem błonnika. Cukier został wyeliminowany na rzecz miodu. Przygotowując muffiny w domu macie gwarancję, że nie ma w nich zbędnych ulepszaczy. W dodatku są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.






składniki:

  • jajka- 3 szt.
  • masło- 2 łyżki stołowe roztopionego
  • miód- 3 łyżki stołowe
  • sól- 1/4 łyżeczki
  • wanilia- 1/4 łyżeczki (opcjonalnie)
  • mąka kokosowa- 1/4 szklanki przesianej
  • proszek do pieczenia- 1/4 łyżeczki
  • marchewka- 1/2 szklanki startej
  • orzechy włoskie lub pekan- 1/4 szklanki posiekanych
  • rodzynki- 1/4 szklanki

sposób przygotowania:

czas: przygotowanie ok 5-10 min.+ pieczenie 16-20 min.

Łączymy jajka, masło, miód, wanilię i sól. Miksujemy. Mąkę kokosową łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masę z jajek. Ugniatamy składniki do uzyskania masy bez grudek. Dodajemy startą marchewkę, orzechy, rodzynki. Przekładamy ciasto do formy na muffinki. Pieczemy w tem.205st.C 16-20min. lub do całkowitego upieczenia muffinek.

Z przepisu uzyskujemy 6 sztuk


Przepis pochodzi z ksiązki "Cud mąki kokosowej-zdrowa alternatywa dla pszenicy" Dr Bruce Fife, wyd. Vital



Przepis bierze udział w akcjach: 

W krainie miodem płynącej... 5.

2 komentarze:

  1. Wszystko, co bez cukru u mnie aktualnie w cenie :) super dodaję przpis do swojego notatniczka. Dzięki i czekam na więcej postów. Podziwiam bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje za odwiedziny i mily komentarz. Mam nadzieje, ze muffiny zasmakuja.

      Usuń