Propozycja na szybki, lekki obiad lub kolację. Jeśli do tej pory cukinia służyła Wam jedynie do faszerowania lub do "oszukanych" kotletów, spróbujcie jej w tej wersji. Smakuje naprawdę dobrze i jest niebanalna w swojej "wstążkowej" formie. Mój recenzent smaków zajadał się tym daniem, podczas dzisiejszego obiadu, natomiast zapytany co zjadł, odpowiedział coś zielonego... :) Jest to danie, które przy dobrej organizacji możecie przyrządzić w 20 minut. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje. Moja rada- użyjcie mniejszych cukinii, aby nie mieć zbędnego problemu z pestkami.
składniki:
- 650 g cukinii
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone chilli
- sok z 1 dużej cytryny lub limonki
- 5 łyżek śmietany 18%
- 4 łyżki cheddara (oczywiście w oryginale był parmezan ale ja użyłam tego co miałam pod ręką)
- 225 g makaronu wstążki- tagliatelle
- sól i pieprz
sposób przygotowania:
Nożykiem do obierania warzyw "skrobiemy" cukinię wzdłuż, tak aby otrzymać wstążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek przez około minutę. Dodajemy wstążki cukinii i dusimy na wolnym ogniu przez około 7 minut. Dodajemy chilli, sok z limonki, śmietanę oraz starty ser. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Do wrzątki wrzucamy makaron, gotujemy go do fazy al dente.
Na makaronie układamy wstążki cukinii. Smacznego :)
Porcja makaronu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 27%
błonnik w 12%
witaminy:
C w 50%, E w 24%, folacynę w 50%, B12 w 27%
minerały:
fosfor w 30%, miedź w 18%, magnez i wapń w 18%, potas w 15%
Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal
Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz