sobota, 11 czerwca 2016

Kiwi and elderflower pavlova / Pavlova z kiwi oraz syropem z kwiatów bzu czarnego

Pewnie widzieliście już piękniejsze bezy w swoim życiu (moja pierwsza pavlova w życiu). Nie jest to najzdrowszy deser jak możecie zjeść. Więc..Dlaczego go publikuję? Ponieważ jest tak pyszny, że nie mogłam się powstrzymać. Ta pavlova jest mięciutka jak gąbka w środku, ale na zewnątrz jest chrupka. Po prostu niebo w gębie :)

Probably you have seen in your life more beautiful meringues then this one (first pavlova in my life). This is not the healthiest dessert which you can have. So...Why am I publishing it? Because it is so delicious that I could not help myself. This Pavlova is soft like a sponge inside but  very crunchy outside. It tastes heavenly :)





Ingredients:

*caster sugar to syrup- 500 g
*elderflower heads to syrup- 4
*lemon to syrup- zest peeled in strips and juiced
caster sugar- 200 g
egg whites- 4
cornflour- 1 tsp
juice of lemon- 1 tsp
double cream- 150 ml
kiwi- 2

*if you are doing syrup according to this recipes

method:

You can use syrup from my  previous post or make it according to instruction below. 

Making syrup: put 500 g of the sugar and 500 ml water in a pan and bring to simmer. Dissolve sugar, then cool. Wash the elderflowers in cold water, add them to the pan with the lemon zest. Leave to steep overnight. After night strain the syrup.

Heat the oven to 150C/fan  or 130C without fan.  Whisk the egg whites, gradually add 200 g of sugar. Continue whisking till the meringue looks glossy. Whisk in the cornflower and 1 tsp of the lemon juice. Spoon the meringue in a large circle on a baking sheet lined parchment and make a dip in the middle. Put in the oven and turn it down to 140c/ fan or 120 without fan. Bake for 1 hour and then turn off the heat. Let the pavlova to cool in the oven with the door slightly open. I have left my pavlova for overnight. When pavlova is  cool put it on a serving plate. Whip double cream till it starts to thicken, then add 2-3tbsp syrup and continue to whip till is thicker but still spreadable. You can pile it into the center of the pavlova or spread on the whole. Chop up kiwi. Add the kiwi to 2 tbsp syrup. Using the spoon spread it over the cream.

Składniki:

*cukier do syropu- 500 g
*kwiaty bzu czarnego do syropu- 4 szt.
*cytryna do syropu- obrana skórka oraz wyciśnięty sok
białka jajek- 4
cukier- 200g
mąka kukurydziana- 1 łyżeczka
sok z cytryny- 1 łyżeczka
śmietana 30%- 150 ml
kiwi- 2 szt.

* jeśli robisz syrop według przepisu umieszczonego w tym poście

Wykonanie:

Możesz użyć syropu z mojego  poprzedniego posta  lub zrobić syrop według instrukcji poniżej.

Syrop: W garnku umieść 500 g cukru i 500 ml wody, doprowadz do wrzenia. Rozpuść cukier, ostudź. Umyj kwiaty bzu czarnego w zimnej wodzie, dodaj razem z cytryną do garnka. Zostaw do maceracji przez noc. Po nocy odcedź syrop.

Rozgrzej piekarnik do 150 st. C/ z termoobiegiem lub 130 st.C/ bez termoobiegu. Zmiksuj białka stopniowo dodając cukier. Kontynuuj miksowanie do momentu kiedy masa bezowa zaczyna lśnić. Dodaj do masy bezowej łyżeczkę mąki kukurydzianej oraz łyżeczkę soku z cytryny. Za pomocą łyżki utwórz z masy duży krąg na papierze do pieczenia, na środku zrób wgłębienie. Włóż masę do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 140 st.C/  z termoobiegiem lub 120 st.C/ bez termoobiegu. Piecz przez godzinę po czym wyłącz piekarnik. Pozwól bezie ostygnąć w piekarniku, pozostawiając drzwi piekarnika leciutko uchylone. Ja pozostawiłam moją bezę w piekarniku na całą noc. Kiedy pavlova jest już wystudzona przełóż ją na talerz. Ubijaj śmietanę tak długo aż zacznie gęstnieć, dodaj 2-3 łyżki syropu, ubijaj dalej do momentu kiedy śmietana będzie gęsta ale nadal nadająca się do rozsmarowania łyżką. Tak ubitą śmietanę możesz umieścić w centralnej części pavlovej lub rozsmarować po całości. Pokrój 2 owoce kiwi i wymieszaj z 2-3 łyżkami syropu. Za pomocą łyżki umieść kiwi na śmietanie.

Recipe inspired by Olivemagazine.com

Wiosenne słodkości 2016 Piecz - tak od podstaw

2 komentarze:

  1. Podoba mi się - wyszła śliczna :) Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam bezę, ale bardzo ją lubię, więc takie danie chętnie bym zjadła, na chwilę obecną z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Mogłaby być troszkę kształtniejsza ale to kwestia wprawy, a raczej jej braku w tym przypadku ;) Za to w smaku rewelacja :)

      Usuń