wtorek, 24 maja 2016

Kiwi bread / Chlebek z kiwi

I wasn't expecting to much making this bread. I only wanted to use up the kiwis which I had to many anyway. The end result was actually a very nice surprise. This bread is delicious, fluffy, mouthwatering. Bread is sweet but sweetness is not exaggerate. Kiwis give a nice consistence but you probably could not guess that they are  in the bread. 

Nie oczekiwałam zbyt wiele robiąc ten chlebek. Chciałam tylko zużyć kiwi których i tak miałam zbyt dużo. Efekt końcowy okazał się bardzo miłą niespodzianką. Chlebek jest pyszny, puszysty, rozpływający się w ustach. Jest słodki ale ta słodkość nie jest przesadzona. Kiwi nadają miłej kosystencji, ale prawdopodobnie nie mógłbyś zgadnąć, że są one w tym chlebku.


Ingredients:
  • flour- 2 cups
  • baking powder- 1 teaspoon
  • baking soda- 1/4 teaspoon
  • salt- 1/2 teaspoon
  • butter (soften)- 1/2 cup
  • sugar- 2/3 cup
  • eggs- 2
  • kiwi puree- 1 cup (about 6 kiwis)


Method:

Preparation: 15 minutes  Baking: 55-65 minutes

Preheat oven to 180 C degrees. Grease and flour loaf pan. Sift together dry ingredients: flour, baking powder, baking soda, salt. Separately mix butter with sugar, add eggs, again mix. Gently blend kiwi till they have smooth consistence (puree), but do not make them watered (juice). Fold butter and kiwis puree in dry ingredients. Stir everything together but only until batter is completely moistened. Bake for 55-65 minutes. Cool bread for at least 10 minutes, remove from pan and continue cooling.

Składniki:
  • mąka- 2 szklanki
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • soda- 1/4 łyżeczki
  • sól- 1/2 łyżeczki
  • masło miękkie- 1/2 szklanki
  • cukier-2/3 szklanki
  • jajka- 2 sztuki
  • puree z kiwi- 1 szklanka (z około 6 owoców)


Sposób wykonania:

Przygotowanie:15 minut  Pieczenie: 55-65 minut

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i posyp mąką formę. Przesiej razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Osobno wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj jajka, ponownie wymieszaj. Delikatnie zmiksuj kiwi do konsystencji puree, nie rób z nich soku. Wgnieć masło i kiwi do suchych składników. Mieszaj składniki ale tylko do momentu gdy masło nie wchłonie w resztę masy. Piecz przez 55-65 minut. Chłodz chlebek przez przynajmniej 10 minut zanim wyjmiesz z formy, kontynuuj chłodzenie.


Recipes is involved in / 
Przepis bierze udział w:

Tydzień z kiwi Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016 Wiosenne słodkości 2016 Piecz - tak od podstaw



recipe inspired by Food.com

12 komentarzy:

  1. Mozna pominac dodatek masla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był pierwszy raz kiedy robiłam ten chlebek, więc nie jestem pewna jak smakuje bez masła. Podejrzewam, że można masło pominąć i wtedy chlebek będzie troche bardziej suchy, bo z jego dodatkiem chlebek jest wilgotnawy. Na stronie, z którego pierwotnie pochodzi przepis w komentarzach widziałam, że ludzie dodawali zamiast masła olej kokosowy lub zamiast cukru miód. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam

      Usuń
  2. Nigdy nie spotkałam się z przepisem na taki chlebek. Mam w domu całe pudełko kiwi, warto je wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze polecam. Świetny w towarzystwie kawy lub herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam ciasta z kiwi :) Dodałabym skórki cytrynowej - byłoby wtedy baaardzo orzezwiająco :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście szybki sposób na wykorzystanie zalegajacych owoców...
    :)

    Dziękuję za udział w acji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet mi przez myśl nie przeszło, że można by zrobić chleb z kiwi. Super! Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chlebek z kiwi, a to ci orginalne :P

    OdpowiedzUsuń
  8. :O widziałam chlebki zrobione z wielu rzeczy, ale z kiwi ;O

    OdpowiedzUsuń