W tym roku muszę w miarę możliwości zatroszczyć się szybciej o święta, dlatego postanowiłam zacząc od tych pysznych ciasteczek, które będą stanowić dekorację choinkową (mam nadzieję, że rzeczywiście dotrwają do świąt). Ciasteczka okazały się niesłychanie szybkie i proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Szczerze polecam :)
- mąka tortowa- 150g
- zmielone orzechy laskowe lub migdały- 100g
- masło miękkie- 100g
- wanilia- 1 laska
- cukier puder- 60g
- jajko- 1 sztuka
- cynamon- 2 łyżeczki
dekoracja
- orzechy
- cukier trzcinowy
sposób przygotowania:
czas przygotowania 90minut (w tym chłodzenie około 60min.)
uzyskujemy około 24 sztuki
Mąkę, mączkę ze zmielonych orzechów, miękkie masło, nasiona z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon delikatnie wyrabiamy palcami do uzyskania jednolitej masy. Masę zawijamy w filię i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość ok 5 mm (pomogłam sobie wysypując bardzo niewielką ilość mąki na stolnicę) Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka dekorujemy za pomocą orzechów i cukru trzcinowego.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175st. C (termoobieg) 185-195 st.C (bez termoobiegu) przez około 12-15 minut.
Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego.
akcje
Są cudne!
OdpowiedzUsuńU mnie nic, przygotowane na tym etapie, nie dotrwa do Świąt ;)
Moje ciasteczka sa pilnie strzezone i musza dotrwac :)
UsuńJakie słodkie! <3 ja uwielbiam choinki w takim stylu :) najlepiej jeszcze ze słomkowymi lub dzierganymi/szytymi ozdobami :)
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze :) W tym roku choinka bedzie mozliwie najbardziej naturalna :)
UsuńBardzo ciekawy artykuł, dzięki za informacje :)
OdpowiedzUsuń