sobota, 26 lipca 2014

Jacket potato z nadzieniem "quorn"

Jacket potato to nic innego jak po prostu pieczone ziemniaki ze skórką. Ze względu na smak można porównać je do tych, które w Polsce pieczemy w popiele. Jacket potato znajduje się na karcie każdego tradycyjnego, angielskiego baru. Nic dziwnego, Anglicy tak jak Polacy uwielbiają ziemniaki. Ze względu na szeroki wybór "toppingów" jacket potato znajdzie zwolenników, wśród wegetarian oraz mięsożerców.




Widoczna na fotografii potrawa, jest wbrew pozorom... wegetariańska. Tak tak, do jej przygotowania użyłam "quorn". Nie przepadam za angielskim mięsem wieprzowym, dlatego sięgnęłam kiedyś (i sięgam nadal bo okazał się smaczniejszy i tańszy od mięsnego odpowiednika) "tak na próbę" po substytut mięsa "quorn" do spaghetti. Do niedawna rzeczywiście używałam go wyłącznie do makaronów. Ale strona producenta podsunęła mi pomysł, aby wykorzystać je jako topping do jacket potato.
Quorn jest białkiem grzybowym, które powstaje w wyniku fermentacji pleśni. W swej strukturze przypomina włókna mięśniowe. Quorn dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. W dodatku białko quorn ma wyższy współczynnik strawności niż tradycyjne mięso. Quorn nie zawiera cholesterolu, jest za to dobrym źródłem magnezu i wapnia. Zainteresowanych odsyłam na stronę producenta http://www.quorn.co.uk/

składniki:
  • marchewka- 2 sztuki
  • cebula-2 sztuki
  • papryka-1 sztuka
  • pomidory w puszce- 1sztuka
  • "quorn"- 300g (można też posłużyć się mięsem mielonym)
  • czosnek- 2 ząbki
  • olej- 2 łyżki
  • sól, pieprz, papryka w proszku- według uznania
  • ziemniaki średniej wielkości- 10 sztuk
sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Ziemniaki pieczemy przez ok. 60-70 min. ( 10 min. przed końcem pieczenia przekładamy na drugą stronę).
Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i marchewkę. Dodajemy Quorn lub mięso mielone, pomidory z puszki, rozdrobnioną paprykę. Przyprawiamy.


 Wartość odżywcza (1 sztuka wraz z nadzieniem z "quorn"):

110 kcal
białko 6.5g (12%)
węglowodany 16g (6%)
błonnik 3.8 g (16%)
tłuszcze 1.8g (2%)

witaminy (pokrycie zapotrzebowania w %):

A w  24%, C w 59%, B6 w 12%, E w 12%

Procentowe pokrycie zapotrzebowania dla osoby na poziomie 2000 kcal/dzień

Przepis bierze udział w akcji:

To my! młode kartofelki

2 komentarze:

  1. Przepyszne danie. Zrobilem mojej dziewczynie i byla zachwycona. Najlepsze danie jakie zrobilem dla niej i do tego banalnie proste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawiłeś mi dużą przyjemność tym komentarzem. Bardzo się cieszę, że danie Wam smakowało. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń