poniedziałek, 16 czerwca 2014

Sorbet z mango i owoców liczi

Nadchodzi lato, coraz częściej przygrzewa słoneczko, dziś więc propozycja na zdrowy, smaczny i bardzo orzeźwiający deser. Sorbet, którego wykonanie zajmie Ci tylko 10 minut...:)
Liczi jest bogate w witaminę C. Zawiera również żelazo oraz polifenole, które chronią nas przed nowotworami, zmianami miażdżycowymi i stanami zapalnymi. Owoce liczi słyną z tego, że natychmiastowo poprawiają humor oraz dają zastrzyk energii :)
W mango znajdziemy magniferynę, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, działa zapobiegawczo w przypadku miażdżycy oraz cukrzycy. Mango bogate jest ponadto w błonnik i witaminy: A, E (czyli poprawia kondycję skóry) C i B, oraz w związki mineralne: miedź, potas i magnez. I coś bardzo na czasie...dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu chroni skórę przed nadmiernym oddziaływaniem promieni UV. 





składniki:

mango- 2 dojrzałe,obrane owoce
liczi w puszce (425g) razem z sokiem
sok jabłkowy- 100ml

sposób przygotowania: 

czas przygotowania: 10 minut+ mrożenie
porcje: 8-10

Wszystkie składniki wkładamy do głębokiego naczynia i blenderujemy. Uzyskaną masę umieszczamy w pojemniczkach (uwaga-w zbyt głębokim pojemniku, sorbet może być zbyt mocno zmrożony) i wkładamy do zamrażalnika na noc. Smacznego.

wartość odżywcza:

(jedna porcja)

około 91 kcal
1g białka
23g węglowodanów
1g tłuszczu
3g błonnika

Przepis pochodzi ze strony BBC good food.

Przepis bierze udział w akcjach:

Lody, lody dla ochłody Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
 Lato w pełni! Akcja lodowa 2014
Dania dobre dla skóry
Domowy Wyrób

5 komentarzy: