Nadchodzi lato, coraz częściej przygrzewa słoneczko, dziś więc propozycja na zdrowy, smaczny i bardzo orzeźwiający deser. Sorbet, którego wykonanie zajmie Ci tylko 10 minut...:)
Liczi jest bogate w witaminę C. Zawiera również żelazo oraz polifenole, które chronią nas przed nowotworami, zmianami miażdżycowymi i stanami zapalnymi. Owoce liczi słyną z tego, że natychmiastowo poprawiają humor oraz dają zastrzyk energii :)
W mango znajdziemy magniferynę, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, działa zapobiegawczo w przypadku miażdżycy oraz cukrzycy. Mango bogate jest ponadto w błonnik i witaminy: A, E (czyli poprawia kondycję skóry) C i B, oraz w związki mineralne: miedź, potas i magnez. I coś bardzo na czasie...dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu chroni skórę przed nadmiernym oddziaływaniem promieni UV.
składniki:
mango- 2 dojrzałe,obrane owoce
liczi w puszce (425g) razem z sokiem
sok jabłkowy- 100ml
sposób przygotowania:
czas przygotowania: 10 minut+ mrożenie
porcje: 8-10
Wszystkie składniki wkładamy do głębokiego naczynia i blenderujemy. Uzyskaną masę umieszczamy w pojemniczkach (uwaga-w zbyt głębokim pojemniku, sorbet może być zbyt mocno zmrożony) i wkładamy do zamrażalnika na noc. Smacznego.
wartość odżywcza:
(jedna porcja)
około 91 kcal
1g białka
23g węglowodanów
1g tłuszczu
3g błonnika
Przepis pochodzi ze strony BBC good food.
Przepis bierze udział w akcjach:
Bardzo fajna kompozycja smakowa :) Deser absolutnie wart wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńPycha :) Cudownie orzeźwiający :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie!!
OdpowiedzUsuńSłodko. Na deser jak znalazł.
OdpowiedzUsuńNie tylko na deserek zresztą
OdpowiedzUsuń