Piątek jest doskonałym dniem na zaproponowanie Wam czegoś bezmięsnego. Na dworze ( na polu- w zależności jak kto woli :) ) coraz zimniej, dlatego tym razem danie sycące i rozgrzewające. Chilli warzywne z fasolą bo o nim mowa, dostarczy Wam dużo błonnika, białka, witamin i minerałów, a dzięki zawartości chilli w proszku i startego imbiru natychmiast się rozgrzejecie. Czy może być coś lepszego niż miseczka pożywnej, zdrowej i aromatycznej strawy gdy za oknem jesień w pełni?
Jak zwykle garść wiadomości na zachętę...Fasola obniża poziom "złego cholesterolu" LDL oraz ciśnienie, pomaga w kontroli poziomu insuliny i cukru we krwi. Fasola pomocna jest również przy zaparciach oraz zapobiega powstawaniu hemoroidów.
Jak zwykle garść wiadomości na zachętę...Fasola obniża poziom "złego cholesterolu" LDL oraz ciśnienie, pomaga w kontroli poziomu insuliny i cukru we krwi. Fasola pomocna jest również przy zaparciach oraz zapobiega powstawaniu hemoroidów.
składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku- zmiażdżone
- imbir- kawałek długości kciuka, starty
- 2 duże cebule- pokrojone w kostkę
- 2 cukinie- pokrojone w kostkę
- 1 zielona papryka- pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka- pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka chilli w proszku ( jest to idealna ilość w stosunku do warzyw )
- 100 g soczewicy zielonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pomidory krojone w zalewie- 2 puszki
- fasola czerwona- 1 puszka
- fasola biała- 1 puszka ( ja wykorzystałam fasolę z "oczkiem" )
- kukurydza słodka- 1 puszka
sposób przygotowania:
W wysokim garnku na oliwie podsmażamy przez około 5 minut: cukinie, cebule, paprykę,czosnek, imbir. Dodajemy chilli w proszku, mieszamy i gotujemy około 1 minuty. Do warzyw dodajemy soczewicę, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, szklankę wody. Mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia. Od momentu wrzenia gotujemy około 15 minut. Dodajemy fasolę białą oraz czerwoną, kukurydzę z puszki. Gotujemy kolejne 5 minut i gotowe. Smacznego :)
Z podanych składników uzyskujemy 8 miseczek ( takich jak na zdjęciach )
dlaczego warto...
1 porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 23%
błonnik w 43%
węglowodany w 12%
( cukry w 4%- sacharoza: 2.34g, glukoza: 1.17g, fruktoza: 1.56g )
tłuszcz w 1%
witaminy:
C w 129%, B1 i B6 w 23%, B2 w 12%, folacynę w 78%
minerały:
żelazo w 31%, magnez i potas w 27%, miedź w 35%, cynk w 16%, wapń w 10%
Zapotrzebowanie dla osoby na poziomie 2000 kcal dziennie
Inspirację na przepis zaczerpnęłam ze strony BBC Good Food
takie warzywne jest najlepsze!
OdpowiedzUsuń