środa, 30 października 2013

Smak UK: Colcannon- tradycyjna irlandzka potrawa na Hallowe'en

Colcannon jest potrawą tradycyjnie serwowaną przez Irlandczyków podczas Hallowe'en. W tym szczególnym dniu Irlandczycy ukrywali w tej ziemniaczanej potrawie pierścionek. Szczęśliwiec, który na niego natrafił mógł liczyć na szybki mariaż :) 
Colcannon to sposób na przeistoczenie dobrze nam znanego puree, w danie pełne witamin, które może stanowić samodzielny posiłek wegetariański lub pełnić rolę dodatku do mięsa. Colcannon jest świetnym przykładem dana recykling-owego, kiedy nie wiemy co zrobić z nadwyżką ugotowanych ziemniaków. Troszkę kapusty, cebula i mamy zupełnie nowe danie...bo proste rozwiązania są zawsze najlepsze :)
Mam nadzieję, że dałam Wam inspirację na jutrzejszy obiad :)






składniki ( 3 porcje ):

  • 225g białej lub zielonej kapusty
  • 6 cebulek- spring onion pociętych na 5mm kawałki
  • 55g masła
  • 450g ziemniaków
  • 150ml śmietany 12%
  • sól i pieprz

sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie odlewamy wodę, ugniatamy je z masłem i śmietaną, tak długo aż uzyskamy naprawdę kremową masę. 
Kapustę kroimy na 4 części. Wycinamy środek. Pozostałą kapustę szatkujemy bardzo drobno. Następnie gotujemy ją w osolonej, wrzącej wodzie około 2-3 min. Ugotowaną kapustę po odsączeniu dodajemy do ziemniaków. Do masy wrzucamy pokrojoną cebulkę. Całość doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

dlaczego warto... 

jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

białko w 10%, błonnik w 17%

witaminy:
A w 37%, C w 87%, E i B12 w 17%, B6 w 23%, Folacynę w 37%, Niacynę, B1 i B2 w 13%

minerały:
potas w 23%, wapń, magnez i fosfor w 17%, miedź w 13%

zapotrzebowanie dla osoby na poziomie 2000 kcal na dzień

Przepis pochodzi z książki "Best of British cookbook"


Halloween!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz