Colcannon jest potrawą tradycyjnie serwowaną przez Irlandczyków podczas Hallowe'en. W tym szczególnym dniu Irlandczycy ukrywali w tej ziemniaczanej potrawie pierścionek. Szczęśliwiec, który na niego natrafił mógł liczyć na szybki mariaż :)
Colcannon to sposób na przeistoczenie dobrze nam znanego puree, w danie pełne witamin, które może stanowić samodzielny posiłek wegetariański lub pełnić rolę dodatku do mięsa. Colcannon jest świetnym przykładem dana recykling-owego, kiedy nie wiemy co zrobić z nadwyżką ugotowanych ziemniaków. Troszkę kapusty, cebula i mamy zupełnie nowe danie...bo proste rozwiązania są zawsze najlepsze :)
Mam nadzieję, że dałam Wam inspirację na jutrzejszy obiad :)
składniki ( 3 porcje ):
- 225g białej lub zielonej kapusty
- 6 cebulek- spring onion pociętych na 5mm kawałki
- 55g masła
- 450g ziemniaków
- 150ml śmietany 12%
- sól i pieprz
sposób wykonania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie odlewamy wodę, ugniatamy je z masłem i śmietaną, tak długo aż uzyskamy naprawdę kremową masę.
Kapustę kroimy na 4 części. Wycinamy środek. Pozostałą kapustę szatkujemy bardzo drobno. Następnie gotujemy ją w osolonej, wrzącej wodzie około 2-3 min. Ugotowaną kapustę po odsączeniu dodajemy do ziemniaków. Do masy wrzucamy pokrojoną cebulkę. Całość doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
dlaczego warto...
jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 10%, błonnik w 17%
witaminy:
A w 37%, C w 87%, E i B12 w 17%, B6 w 23%, Folacynę w 37%, Niacynę, B1 i B2 w 13%
minerały:
potas w 23%, wapń, magnez i fosfor w 17%, miedź w 13%
zapotrzebowanie dla osoby na poziomie 2000 kcal na dzień
Przepis pochodzi z książki "Best of British cookbook"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz