Ostatnio poszukiwałam przepisu związanego ze zbliżającym się Halloween i tak o to natrafiłam na wiedźmowy wywar. Jest to recepta na błyskawiczną, sycąca i co najważniejsze pyszną zupę- krem z groszku. Ktokolwiek nadal jej taka nazwę trafił w samo sedno. Wywar ma zielona głęboką barwę, a porządnie rozgrzany wydziela bąbelki, które w tym przypadku nadają ciekawy efekt :) Jak na porządny wiedźmowy wywar przystało nie zabrakło w nim cebuli i czosnku.
Gdybym była wiedźmą wywar ten podałabym osobom z wysokim cholesterolem, gdyż groszek dzięki zawartości substancji włóknistych obniża poziom "złego cholesterolu", stabilizuje rownież ciśnienie krwi. Jeśli wierzyć w przekazy Tybetańczyków, groszek dzięki zawartości m-ksylohydrochinionu ma także wlaściwości antykoncepcyjne...
składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 900g mrożonego groszku
- 1 litr bulionu
- 8 plasterków boczku
sposób przygotowania:
W garnku, na oliwie dusimy cebule przez kilka minut, tak aby lekko zmiękła. Dodajemy rozgnieciony czosnek i 3/4 mrożonego groszku. Zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy wywar do wrzenia po czym na małym ogniu gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Całość blenderujemy. Do zupy-kremu wrzucamy pozostały groszek i gotujemy około 5 minut.
Plasterki boczku wrzucamy na sucha patelnie i wytapiamy z tłuszczu, aż stanie się chrupiący. Dodajemy po 1 plasterku na porcje.
Poniższe wartości dotyczą zupy bez dodatku boczku.
dlaczego warto...
Jedna porcja zupy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
Białko w 15%, błonnik w 28%
witaminy:
C w 46%, Folacyne w 31%, B1 w 23%
minerały:
miedz w 26%, mangan w 12%, magnez, potas i cynk w 10%, fosfor w 15%,
żelazo w 13%
dzienne zapotrzebowanie dla osoby na poziomie 2000 kcal
Przepis pochodzi ze strony BBC good food jednak został przeze mnie zmodyfikowany.
Przepis pochodzi ze strony BBC good food jednak został przeze mnie zmodyfikowany.
prawdziwie straaaaaszna zupa ;)
OdpowiedzUsuńW dodatku straaaaasznie smaczna :)
OdpowiedzUsuń