wtorek, 22 października 2013

Smaki UK: Witches' brew czyli wywar wiedzmy

Ostatnio poszukiwałam przepisu związanego ze zbliżającym się Halloween i tak o to natrafiłam na wiedźmowy wywar. Jest to recepta na błyskawiczną, sycąca i co najważniejsze pyszną zupę- krem z groszku. Ktokolwiek nadal jej taka nazwę trafił w samo sedno. Wywar ma zielona głęboką barwę, a porządnie rozgrzany wydziela bąbelki, które w tym przypadku nadają ciekawy efekt :) Jak na porządny wiedźmowy wywar przystało nie zabrakło w nim cebuli i czosnku.
Gdybym była wiedźmą wywar ten podałabym osobom z wysokim cholesterolem, gdyż groszek dzięki zawartości substancji włóknistych obniża poziom "złego cholesterolu", stabilizuje rownież ciśnienie krwi. Jeśli wierzyć w przekazy Tybetańczyków, groszek dzięki zawartości m-ksylohydrochinionu ma także wlaściwości antykoncepcyjne...







składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 900g mrożonego groszku
  • 1 litr bulionu
  • 8 plasterków boczku

sposób przygotowania:

W garnku, na oliwie dusimy cebule przez kilka minut, tak aby lekko zmiękła. Dodajemy rozgnieciony czosnek i 3/4 mrożonego groszku. Zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy wywar do wrzenia po czym na małym ogniu gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Całość blenderujemy. Do zupy-kremu wrzucamy pozostały groszek i gotujemy około 5 minut.
Plasterki boczku wrzucamy na sucha patelnie i wytapiamy z tłuszczu, aż stanie się chrupiący. Dodajemy po 1 plasterku na porcje. 

Poniższe wartości dotyczą zupy bez dodatku boczku.

dlaczego warto...

Jedna porcja zupy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

Białko w 15%, błonnik w 28%
witaminy:
C w 46%, Folacyne w 31%, B1 w 23%
minerały:
miedz w 26%, mangan w 12%, magnez, potas i cynk w 10%, fosfor w 15%, 
żelazo w 13%

dzienne zapotrzebowanie dla osoby na poziomie 2000 kcal

Przepis pochodzi ze strony BBC good food jednak został przeze mnie zmodyfikowany.


Halloween!

2 komentarze: