wtorek, 24 września 2013

Czosnek

W maju jedz dziki czosnek- w marcu jadłeś pory;
Dzięki temu przez rok nie mają co robić doktory.
Wierszyk walijski




Czosnkiem prawdopodobnie byli karmieni robotnicy budujący piramidy, w celu utrzymania ich kondycji fizycznej. Pliniusz w swym dziele "Historia Naturalis" opisał czosnek jako lek na 61 schorzeń w tym min. na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, ugryzienia psów i żmiji, astmę, reumatyzm, hemoroidy, wrzody, utratę apetytu. Hipokrates uważał, że czosnek skuteczny jest jako lek przeczyszczający, moczopędny oraz pomoże w leczeniu guzów macicy. Podczas II wojny światowej brytyjscy lekarze leczyli czosnkiem rany. Z ich dokumentacji wynika, że czosnek sprawdzał się w przypadku zakażeń i gangreny. Rosjanie nazywają czosnek "rosyjską penicyliną".Wierzą w jego skuteczność do tego stopnia, że podczas jednej z epidemii grypy, sprowadzili do swego kraju 500 ton czosnku.
Za charakterystyczny zapach czosnku odpowiedzialna jest allicyna. Substancja ta ma silne działanie bakteriobójcze. Badania wykazują, że czosnek działa niekiedy skuteczniej niż penicylina lub tetracyklina. Badania wykazują, również działanie antybiotykopodobne w przypadku zatruć jadem kiełbasianym, gruźlicy, biegunek, zakażeń gronkowcem oraz wobec tyfusa. Allicyna uwalniana jest podczas krojenia lub miażdżenia czosnku. W trakcie gotowania zapach czosnku zanika, jest do znak, że poziom allicyny spada. Czosnek najskuteczniejszy jest na surowo, wtedy skutecznie zabija bakterie, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega atakom serca i udaro mózgu ( wystarczy pół ząbka surowego czosnku dziennie, by zwiększyła się aktywność rozpuszczania zakrzepów ) ma również działanie przeciwnowotworowe- min. wśród osób spożywających czosnek, odnotowano spadek zachorowalności na raka pęcherza oraz żołądka. Jest też dobra wiadomość dla osób, które nie zniosą smaku i zapachu surowego czosnku. Czosnek gotowany zachowuje zdolność do obniżania cholesterolu oraz lepkość krwi, działa wykrztuśnie podczas przeziębień i zapalenia oskrzeli. Japońscy naukowcy odkryli w czosnku silny przeciwutleniacz, który zapobiega utlenianiu się tłuszczy, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia wątroby. A dla tych, którzy lubią surowy czosnek ale obawiają się o konfort osób z nimi przebywającymi, garść praktycznych rad. Za produkty neutralizujące nieprzyjemny zapach uważa się: mocną kawę, miód, jogurt, mleko goździki. Francuzi polecają czerwone wino...wiadomo...:) Natomiast najbardziej rozpowszechnioną i sprawdzoną również przeze mnie metodą jest rzucie lub poprostu dodawanie do potrawy natki pietruszki, ponieważ zawarty w niej chlorofil neutralizuje zapach czosnku. Zapachu z rąk możemy pozbyć się czyszcząc dłonie sokiem z cytryny lub nacierając je najpierw solą, płucząc w zimnej wodzie a następnie dopiero w ciepłej z dodatkiem mydła. Dla tych, którzy momo wszystko nie zamierzają skusić się na czosnek w naturalnej formie, pozostają preparat na jego bazie. Bądzmy jednak ostrożni, niektóre z nich zawierają go bardzo mało. Dr Abdullah- naukowiec z Florydy, z czystym sumieniem poleca kyolic- lek z Japnii, który pozbawiany jest zapachu na zimno.
Od pewnego czasu sporo kontrowersji budzi czosnek sprowadzany z Azji. Liczne gazety donosiły, że czosnek ten chodowany jest przy użyciu antybiotyków i innych substancji niedozwolonych od dawna na terenie krajów podlegających UE. Trudno mi powiedzieć ile jest w tym prawdy. Dla tych jednak, którzy chcą wiedzieć jak odróżnić czosnek np. polski od azjatyckiego, kilka wskazówek. Czosnek polski jest mniejszy i zabarwiony na fioletowo, ma silniejszy zapach i smak. Pozostawiony na jakiś czas zacznie usychać lub kiełkować, czosnek azjatycki spleśnieje. 




5 komentarzy:

  1. Dobre ;) Czosnek to najlepsze lekarstwo ;) i chroni przed wampirami, podobno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam dziś znaleźć odpowiedź, dlaczego wampiry boją się czosnku. Znalazłam wytłumaczenie jakoby wampiry obdarzone doskonałym węchem jeszcze intensywniej odczuwały przykrą woń czosnku. Jeszcze inna wersja donosi, że po prostu wszystko co jest tak dobroczynne dla człowieka musi być szkodliwe dla tak złych istot jakimi są wampiry. Może ktoś zna jeszcze inne wytłumaczenie?

      Usuń
    2. Czosnek chronił przed wampirami gdyż zawiera właśnie ... allicynę. Wielu biochemików uważa że legendom o wampirach dały początek osoby chore na porfirię (bardzo podobne objawy). Jedną z dolegliwości jaka wytwarza się w tej chorobie jest alergia na allicynę wytwarzającą się w czosnku przy uszkodzeniu jego skórki (naturalna ochroną przed szkodnikami). Jednak allergia pojawia się w dosyć niedużej liczbie przypadków.

      Usuń
  2. A to prawda, ze obniza cisnienie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda min. dzięki wspomnanej allicynie, która wpływa na rozszerzenie żył zmniejszając w ten sposób ciśnienie.

      Usuń