piątek, 5 lipca 2013

Pepperonata

Pepperonata czyli historia o tym jak Leczo może być bez mięsa... Zaskakująco dobra, lekka ale sycąca :) 
W dodatku ta potrawa robi się niemal sama...idealna na upalne dni gdy nie chce się stać nad rozgrzanymi garnkami. No i jest to bomba z antyoksydantami- czyli tymi witaminami ( A,E,C ), które hamują proces starzenia!



składniki:


  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w cienkie paski
  • 2 zielone papryki, pokrojone w cienkie paski
  • 2 żółte papryki, pokrojone w cienkie paski
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 
  • 2 puszki pomidorów, odcedzonych
  • 2 łyżki pietruszki 
  • 2 łyżki posiekanych oliwek- czarnych lub zielonych według uznania
  • sól i pieprz według uznania

sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, aż do momentu kiedy cebula uzyska złoty kolor. Następnie dorzucamy paprykę i czosnek. Dusimy około 3 minut. Dodajemy pomidory, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dorzucamy oliwki.

dlaczego warto...

Porcja pepperonaty pokrywa zapotrzebowanie:

na błonnik w 26%
na witaminy: 
A w 57%, C w 601%,  E w 83%, B6 w 36%, folacynę w 52%
na minerały:
miedź w 41%, żelazo 31%, potas w 26%

Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz