wtorek, 13 sierpnia 2013

Zupa "Dahl"


Obecny tryb pracy, który uniemożliwia mi codzienne gotowanie sprawia, że zupy są częstym elementem mojego tygodniowego jadłospisu. Mają one bowiem tę zaletę, że mężczyzna jest w stane odgrzać je sobie pod nieobecność kobiety, bez konsultacji z nią. Zupa, którą chce Wam dziś zaprezentować stała się absolutnym numerem jeden, dla mojego chłopaka, który uważa, że "po zupce nic w d..." Dzięki soczewicy oraz pomidorom z puszki jest ona gęsta i sycąca. Już kolejny raz zostałam poproszona o jej ugotowanie co mówi samo za siebie- musi być dobra!
Zupa "Dahl" po części bazuje na mleku kokosowym, które jest uznawane w rejonach oceanu Spokojnego za środek leczniczy i nic dziwnego... Picie mleka kokosowego zmniejsza ryzyko osteoporozy oraz chorób serca, wpływa korzystnie na pracę jelit oraz przemianę materii. Mleko kokosowe jest dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza, witamin, białka oraz błonnika ( możecie się o tym przekonać sprawdzając pokrycie zapotrzebowania, umieszczone na dole przepisu ). Śmiało można mówić, że mleko kokosowe należy do grona najbardziej odżywczych napojów. Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani do wypróbowania przepisu dodam, że wysoka zawartość witamin i minerałów wpływa korzystnie na kondycję włosów, paznokci, skóry oraz spowalnia procesy starzenia. Smaczna i zdrowa...czego chcieć więcej?




Składniki: 

  • 25 g masła 
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżeczka przypraw garam masala 
  • 1/4 łyżeczki chilli ( nie więcej! )
  • 1 łyżka kuminu 
  • ( w oryginalnym przepisie był kminek ale ja zastosowałam
  •  to co miałam w zapasach )
  • 1 kg pokrojonych pomidorów z puszki 
  • ( według moich obliczeń 4 puszki po odlaniu zalewy ) 
  • 175 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 600 ml bulionu
  • 300 ml mleka kokosowego 
  • sól i pieprz
  • kolendra, do dekoracji

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozpuścić masło, podsmażać cebulę i czosnek około 3 min. Dodać przyprawy i dusić przez 30 sekund. Następnie dodać pomidory i soczewicę, cały czas mieszając. W tym momencie możemy przelać zawartość patelni do wysokiego garnka. Dolać mleko kokosowe, bulion oraz sok z cytryny. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut, aż soczewica zmięknie. Doprawić według uznania solą i pieprzem, udekorować kolendrą.

Podana ilość składników przewidziana jest na 4 porcje.

Dlaczego warto...

Porcja zupy pokrywa dzienne zapotrzebowanie:

na błonnik w 33%
na witaminy:
C w 44%, B1 w 44%, E w 27%
na minerały:
żelazo w 60%, miedź w 71%, 
potas, fosfor oraz magnez w 33%


Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz