poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Obiad prawdziwie sezonowy

Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią propozycja na obiad prawdziwie sezonowy. Występują w nim 3 gwiazdy sezonu, czyli kukurydza, pomidor i szpinak, pod postacią placuszków z kukurydzą i krewetkami, w towarzystwie pieczonych pomidorów i sałatki szpinakowej. Jest to obiad lekki, szybki w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczny. 
Śmiem twierdzić, że znajdą się osoby, którym placki z kukurydzą zasmakują bardziej, niż tak popularne placki zmieniaczane...tak przynajmniej stało się ze mną. 




Placuszki z kukurydzą i krewetkami

składniki:


  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki pasty carry- ja zastosowałam coś co bardziej uznałabym za "sos carry" do makaronu
  • 140 g kukurydzy-  mrożona, z puszki lub ponieważ obecnie łatwo dastać kukurydzę świeżą, możemy ziarna pozyskać oddzielając je nożem od trzonu kolby
  • 1 cebulka "wiosenna" wraz ze szczypiorkiem
  • 140 g mrożonych krewetek, pokrojonych
  • kolendra lub koperek według własnych upodobań
  • olej do smażenia 

sposób przygotowania:


Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, pastę carry i całość ucieramy na jednolitą masę. W osobnym naczyniu przygotowujemy kukurydzę, cebulę, krewetki i łączymy składniki z masą. Dodajemy kolendrę lub koperek. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. 

Z podanych składników uzyskujemy ilość placków dla 4 osób. Według informacji ze strony źródłowej kaloryczność jednej porcji to 399 kcal.
Inspirację do tego przepisu zaczerpnełam ze strony BBC good food 

Pieczone pomidory:


  • 8 średniej wielkości pomidorów

Piekarnik rozgrzewamy do 130 st. C/ gas 2. Pomidory kroimy na połowę, posypujemy odrobiną cukru- najlepiej brązowego. Pieczemy przez 40 minut.

Pieczenie zwiększa dostępność likopenu zawartego w pomidorach, no i ten smak...:) 

Sałatka szpinakowa:


  • około 250 g szpinaku świeżego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina octu winnego lub sok z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz, inne przyprawy, którymi dysponujemy- według uznania
  • ząbek szpinaku- najlepiej rozgnieciony

Powyższe sładniki łączymy razem :) Może sałatka nie jest wielkim odkryciem ale chciałam zaproponować ją osobom, które do tej pory próbowały jej jedynie na bazie sałaty. 

Osoby jedzące szpinak regularnie, wykazują mniejszą zachorowalonść na noworwory: żołądka, jelita grubego, płuc, krtani. Tak więc do dzieła...







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz