Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią propozycja na obiad prawdziwie sezonowy. Występują w nim 3 gwiazdy sezonu, czyli kukurydza, pomidor i szpinak, pod postacią placuszków z kukurydzą i krewetkami, w towarzystwie pieczonych pomidorów i sałatki szpinakowej. Jest to obiad lekki, szybki w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczny.
Śmiem twierdzić, że znajdą się osoby, którym placki z kukurydzą zasmakują bardziej, niż tak popularne placki zmieniaczane...tak przynajmniej stało się ze mną.
Placuszki z kukurydzą i krewetkami
składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 2 łyżki pasty carry- ja zastosowałam coś co bardziej uznałabym za "sos carry" do makaronu
- 140 g kukurydzy- mrożona, z puszki lub ponieważ obecnie łatwo dastać kukurydzę świeżą, możemy ziarna pozyskać oddzielając je nożem od trzonu kolby
- 1 cebulka "wiosenna" wraz ze szczypiorkiem
- 140 g mrożonych krewetek, pokrojonych
- kolendra lub koperek według własnych upodobań
- olej do smażenia
sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, pastę carry i całość ucieramy na jednolitą masę. W osobnym naczyniu przygotowujemy kukurydzę, cebulę, krewetki i łączymy składniki z masą. Dodajemy kolendrę lub koperek. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.
Z podanych składników uzyskujemy ilość placków dla 4 osób. Według informacji ze strony źródłowej kaloryczność jednej porcji to 399 kcal.
Inspirację do tego przepisu zaczerpnełam ze strony BBC good food
Pieczone pomidory:
- 8 średniej wielkości pomidorów
Piekarnik rozgrzewamy do 130 st. C/ gas 2. Pomidory kroimy na połowę, posypujemy odrobiną cukru- najlepiej brązowego. Pieczemy przez 40 minut.
Pieczenie zwiększa dostępność likopenu zawartego w pomidorach, no i ten smak...:)
Sałatka szpinakowa:
- około 250 g szpinaku świeżego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina octu winnego lub sok z cytryny
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz, inne przyprawy, którymi dysponujemy- według uznania
- ząbek szpinaku- najlepiej rozgnieciony
Powyższe sładniki łączymy razem :) Może sałatka nie jest wielkim odkryciem ale chciałam zaproponować ją osobom, które do tej pory próbowały jej jedynie na bazie sałaty.
Osoby jedzące szpinak regularnie, wykazują mniejszą zachorowalonść na noworwory: żołądka, jelita grubego, płuc, krtani. Tak więc do dzieła...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz