piątek, 16 sierpnia 2013

Smak UK: Toad in the hole- ropucha w dziurze

Dziś przepis, który może nie zalicza się do kategorii cudownie zdrowych ( ale też i nie do niezdrowych ) jednak polecam go każdej osobie, która chce mieć wyobrażenie o kulinarnych upodobaniach Brytyjczyków. Być może będzie to dla Was inspiracja na ciekawy, weekendowy obiad. Ciasto jest wyjątkowo łatwe w wykonaniu. Autorka książki, z której pochodzi przepis poleca aby ciasto podawać z lekko podduszoną cebulką. Spróbowałam...dobra rada ;)








 składniki: 


  • olej do wysmarowania formy
  • 115 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 450 g kiełbasek wieprzowych

sposób przygotowania:

Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Robimy na środku dołek, do którego wlewamy rozbite jajko oraz połowę mleka. Za pomocą miksera uzyskujemy jednolitą masę, do której dodajemy pozostałe mleko. Mieszamy i pozostawiamy uzyskane ciasto na 30 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. C/ gas 7. 
Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oleju. W naczyniu podpiekamy kiełbaski, przez około 10 minut- do lekkiego zrumienienia. 
Kiełbaski szybko zalewamy ciastem. Pieczemy w piekarniku 35-45 minut. 

Z podanych składników uzyskujemy 4 porcje

Dlaczego warto...
Porcja ciasta pokrywa dzienne zapotrzebowanie:

na białko w 25%
na witaminy:
B2 w 16%, B6 w 13%, B12 w 12%
na minerały: 
fosfor w 22%, sód w 28%, żelazo w 12%, miedź w 10%, cynk w 12%

    Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal 

Przepis pochodzi z książki "Best of British cookbook"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz