Dziś na moim stole zupa z rukwi wodnej. Jest to propozycja na danie niepozorne, a jednak bardzo smaczne. Przepis na tę zupę znalazłam w angielskiej książce kulinarnej. Autorka przeponuje, że rukiew jest doskonałym źródłem witamin i żelaza.
Przyznaje się że przed moim przyjazdem do UK nie spotkałam się z rukwią wodną. Jak poinformowała mnie wszechwiedząca Wikipedia wynika to z faktu, że jest to roślina w Polsce rzadka :( Rukiew należy do rodziny kapustowatych a jej wyciąg stosowany jest w awitaminozie. Podobno bardzo lubił ją Napoleon. Roślina ta zagościła, również na stole weselnym księcia Williama i księżnej Catherine. Na podstawie badań naukowców z Uniwersytetu w southampton wiadomo, że rukiew wodna może uchronić kobiety przed rakiem piersi.
Mnie do przygotowanie tej zupy skłoniła prostota przepisu... I choć nie obiecywałam sobie zbyt wiele po roślince zalegającej w stawkach i rowach, rozczarowałam się... na szczęście bardzo pozytywnie.
składniki:
- 2 pęczki rukwi wodnej ( watercress )
- 40 g masła
- 2 cebule, pokrojone z kostkę
- 225 g ziemniaków ( ok. 4 ziemniaki średniej wielkości ), obranych, pokrojonych w kostkę
- 1.2 l bulionu
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- opcjonalnie- jogurt np. grecki
sposób przygotowania:
Oddzielamy liście od łodyg rukwi. Łodygi z grubsza rozdrabniamy.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ją około 3 minuty, tak aby zmiękła, nie musi nabierać brązowej barwy.Wrzucamy do garnka łodygi rukwi oraz dolewamy bulion. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i gotujemy 15-20 minut, tak aby zmiękły. Zdemujemy garnek z kuchenki, wrzucamy liście rukwi i całość blenderujemy. Zupę przyprawiamy według własnego smaku. Mogę od siebie dodać, że gałka muszkatałowa, która znalazła się w oryginalnym przepisie doskonale spełnia swoje zadanie:)
Z podanych składników uzyskujemy 4 porcje.
Podane poniżej wartości dotyczą zupy bez dodatku jogurtu.
Dlaczego warto:
Porcja zupy to jedynie 131 kcal
Porcja zupy pokrywa dzienne zapotrzebowanie:
na witaminy:
C w 48%, B1, B2 i B6 w 9%, A i folacynę w 9%
minerały:
miedź, potas i wapń w 13%, magnez i fosfor w 9%
Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal
Przepis pochodzi z książki "Best of British cookbook"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz