niedziela, 16 lipca 2017

Wegetariańskie burgery fasolowo- grzybowe


Witam. Dziś prezentuję Wam pożywne, pyszne, proste w przygotowaniu burgery bezmięsne. Z przepisu uzyskujemy 8 słusznej wielkości burgerów, dlatego ja miałam z tego dwa obiady za jednym zamachem :). Mimo serwowania tego samego dania, burgery znikały szybko nawet następnego dnia.




składniki: 
  • Grzyby najlepiej portabella (ja miałam shiitake i też dały radę choć wiem, że to nie to samo) pokrojone drobno- 2 szklanki
  • czerwona fasola, ugotowana, opłukana (ja użyłam puszkowanej)- 2 szklanki
  • świeży,  bardzo drobno pokrojony brokuł- 1 szklanka
  • czerwona cebula- 1 i 1/2 szklanki 
  • jajka- 3 sztuki
  • bułka tarta- ok. 1/2 szklanki
  • parmezan- 3/4 szklanki (jeśli jesteś wegetarianinem poszukaj wegetariańskiego parmezanu)
  • czosnek drobno posiekany- 2 łyżki
  • przyprawy do smaku
  • oliwa z oliwy

Przygotowanie:

czas: 30-40 minut
porcje: 8 dużych sztuk

W dużej misce za pomocą blendera miksujemy fasolę. Następnie dodajemy grzyby, brokuł, czosnek, cebulę, przyprawy. Mieszamy. Dodajemy jajka, ser, bułkę tartą. Ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy. Z masy formujemy burgery. Powinniśmy uzyskać około 8 dużych sztuk. Jeśli masa jest zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej. Burgery smażymy z każdej strony około 3-5 min. lub do momentu kiedy są brązowe.


Przepis pochodzi ze bloga The Kitchen Whisperer.

2 komentarze: