sobota, 8 lipca 2017

Pyszne ciasteczka owisane z marchewką i jabłkiem

Ciasteczka, które Wam dziś prezentuję ledwo dotrwały do tego zdjęcia. Okazały się tak dobre, że znikały z talerza w zastraszającym tempie. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że nie zawierają cukru. Swą słodkość zawdzięczają marchewce, jabłku oraz dodanemu do nich miodu. Uwaga! Ciasteczka choć słodkawe, nie są tak słodkie jak typowe ciasteczka ze sklepu, więc jeśli chcesz podkręcić smak możesz dodać np. płatki czekoladowe. Ja uwzględniłam, że moja mała pociecha też będzie chciała je zjeść, więc poprzestałam na wersji fit. Mimo tego bynajmniej nikt nie narzekał ;)






Składniki:
  • mąka pełnoziarnista- 2 szklanki
  • owsianka- 1 szklanka                                                                        
  • proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona- 1/4 łyżeczki
  • cynamon- 1/2 łyżeczki
  • jajko- 1 sztuka
  • olej kokosowy (rozpuszczony)- 1/3 szklanki
  • miód- 1/4 szklanki
  • marchewka starta na dużych oczkach- 1 szklanka
  • jabłko starte na dużych oczkach- 1 szklanka
  • banan- 1 sztuka
  • opcjonalnie można dodać- płatki czekoladowe, ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)

Przygotowanie:


czas: ok 10 min. + pieczenie 12-15 min.
otrzymujemy około 20 sztuk


Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. 
W  dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon.
Do osobnej miski wbijamy jajka oraz dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, miód, ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i  przelewamy do miski z suchymi składnikami, ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, starte jabłka, rozgniecionego banana. Jeśli masz zamiar dodać płatki czekoladowe, możesz to zrobić teraz. Z masy tworzymy około 20 ciasteczek równej wielkości. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładając ciasteczek uwzględniamy, że podczas pieczenia przybiorą one na objętości. Pieczemy przez ok 12-15 min. lub do momentu kiedy stwierdzamy, że ciasteczka są wystarczająco wypieczone.



Przepis pochodzi z bloga My Fussy Eater:  Carrot, Apple & Oat Breakfast Cookies.


Przepis bierze udział w akcjach:

1 komentarz:

  1. Ooooooo...
    Też lubię takie zdrowsze wersje... wszystkego!
    Ciacha bardzo fajne!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń