poniedziałek, 7 października 2013

Zupa krem z dyni o dwóch obliczach- czyli zupa dynowa na mleku kokosowym z "wkładką"

Obecnie wszędzie bez problemu możemy znaleźć przepis na zupę z dyni... na słodko, na pikantnie. Nic dziwnego, ponieważ dynie kuszą na straganach i aż proszą o to by zabrać je do domu. Jestem ciekawa czy w buszu tych wszystkich przepisów znalazłyście recepturę na zupę z dyni na mleku kokosowym? W dodatku z dość oryginalną "wkładką" z krewetek? Jak już nadmieniłam w tytule jest to zupa o dwóch obliczach, ponieważ sama w sobie dzięki mleku kokosowemu jest słodka, gdy jednak dodamy do niej pikantną "wkładkę" zyskuje na ostrości- idealna na jesienne dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Gdy uraczyłam tym płynem mojego lubego, od razu poprosił o dokładkę, koniecznie z "tym czymś co pływa w środku" :) Ku mojej uldze bez oporu zajadał się również zupą w wersji słodkiej, gdy zabrakło już krewetek :)
Miąższ dyni dzięki zawartości inhibitorom proteazy, karetonoidom, w tym beta-karotenowi przeciwdziała zmianom nowotworowym. Dynie działają szczególnie ochronnie na płuca i zmniejszają ryzyko raka płuc u palaczy, byłych palaczy oraz osób wdychających dym biernie.




składniki na zupę:


  •  4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 małe pory
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dynie typu butternut squash /dynia piżmowa  lub inna dynia
  •  ( potrzebne są 2 kg ) pokrojona w kostkę- 4 cm
  • 2 puszki mleka kokosowego ( 2*400ml )
  • 3 trawy cytrynowe- opcjonalnie
  • około 1 litr wody
  • pieprz, sól

składniki na "wkładkę":


  • duży, pokrojony w drobną kostkę pomidor
  • 2 duże papryczki chili- wypestkowane, pokrojone
  • 300g krewetek
  • pęczek spring onions- drobno pokrojonych 
  • ( najważniejszy jest szczypiorek, więc może być też z rodzimej cebuli )
  • pieprz, sól

sposób wykonania:

Do dużego garnka wlewamy oliwę, następnie wrzucamy pokrojone pory i ziemniaki. Po 5 minutach dodajemy czosnek oraz miąższ dyni. Gotujemy 10 minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy mleko kokosowe raz około 1 litra wody- tak aby wszystkie składniki zostały zakryte. Jeśli dodajesz trawę cytrynową, rozgnieć jej końcówki przed dodaniem do wywaru. Doprowadzamy zupę do wrzenia, następnie redukujemy gaz i na małym ogniu gotujemy około 20 minut- aż dynia zmięknie. Całość blender-ujemy i doprawiamy wedle uznania.
Wkładkę tworzymy poprzez podsmażenie krewetek i połączenie wszystkich, wyżej podanych składników. Najlepiej sporządzić ją chwilę przed dodaniem do zupy.

Poniżej wartości dla zupy bez wkładki
dlaczego warto...

porcja zupy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
witaminy:
A w 67%, C w 27%, folacynę w 30%, E i B6 w 12%
minerały:
miedź w 30%, żelazo w 24%, fosfor i potas w 15%, magnez w 18%, wapń w 12%

przepis po drobnych modyfikacjach, źródło BBC good food






2 komentarze:

  1. Tak sobie oglądam po blogach kulinarne recepty na paskudny listopad. To słodko-ostre Halloween wygląda nadzwyczaj obiecująco. A nawet więcej niż obiecująco, zważywszy tę prośbę wybranka serca o dokładkę :) Jutro lecę po dynię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się podoba. Daj znać jak Ci smakowało :)

      Usuń