czwartek, 29 sierpnia 2013

Smak UK: Irish soda bread- Irlandzki chleb z sodą

Szukając kolejnych kulinarnych perełek wyspiarskiej kuchni, natknełam się na "Irish bread". I tak o to właśnie upiekłam swój pierwszy chleb w życiu. Odbyło się to w tempie ekspresowym, przy minimalnym nakładzie składników i pieniędzy. Chleb ten co prawda, ze wzgledu na swą kruchość, nie posłuży nikomu na kanapki do pracy. Za to z pewnością sprawdzi się w duecie ze słodkim smarowidłem i w towarzystwie kawy. Może też stanowić dodatek do zup, jak sugeruje autorka książki, z której pochodzi przepis.  









składniki:


  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 ml maślanki

sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewany do 220 st. C/ gas 7.
Do miski przesiewamy mąkę, sól oraz sodę. Na środku robimy dołek, do którego wlewamy maślankę. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest to konieczne dolewamy maślankę ( jeśli trzymamy się proporcji, to raczej nie będzie takiej potrzeby. Moje ciasto pięknie "odchodziło" od rąk ). Ciasto formujemy  na kształt krągłego bochenka. Jeszcze tylko nacinamy krzyż ( tak aby ogień lub diabeł mógli opuścić nasz wypiek... ) i nasz chleb jest gotowy, aby umieścić go na blasze z folią. Chleb pieczemy 25-30 min. 

Autorka przepisu zakłada, że z chleba otrzymujemy porcje dla 4 osób.

Przepis pochodzi z książki "Best of British cookbook"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz