niedziela, 26 czerwca 2016

Rhubarb and elderflower cordial / Rabarbarowy kordial z kwiatami bzu czarnego



Ingredients:

Elderflower- 20 large heads
lemons- 2
citric acid- 50 g (powder)
water- 1.2 l
sugar- 500 g
rhubarb- 2-3 stalks

Method:

portion: about 1500 ml


Cut flowers off from stalks. Ready flowers put into pan. Roughly peel off the lemons zest and put into pan. Slice the lemons and add as well. Sprinkle over the citric acid. In another pan mix water and sugar, stir till sugar is dissolved. Next add your sliced rhubarb and simmer for about 5-10 minutes till soft and colour is released. Pour the hot syrup with rhubarb over the flowers and lemon. Stir so the citric acid can dissolves. Cover and leave for 24 hours. After 24 hours strain your cordial.

Składniki:

Kwiaty bzu czarnego- 20 dużych baldachów
cytryny- 2
kwasek cytrynowy- 50g (proszek)
woda-1.2 l
cukier- 500g
rabarbar- 2-3 łodygi

Przygotowanie:

porcja: około 1500 ml


Obetnij kwiaty z łodyżek. Gotowe kwiaty włóż do garnka. Z grubsza obierz skórkę cytryny i włóż do garnka. Pokrój cytryny i również dodaj do garnka. Oprósz wszystko kwaskiem cytrynowym. W innym garnku zmieszaj wodę z cukrem, mieszaj do póki cukier nie jest rozpuszczony. Dodaj pocięty rabarbar i duś przez 5-10 minut do momentu kiedy zmięknie i zacznie oddawać kolor. Wlej gorący syrop z rabarbarem do garnka z kwiatami i cytryną. Wymieszaj tak aby kwasek cytrynowy się rozpuścił. Przykryj i pozostaw na 24 godziny. Po 24 godzinach przefiltruj kordial.


recipe inspired by Me and my shadow 

                                      http://missielizzie-meandmyshadow.blogspot.co.uk/

6 komentarzy:

  1. Rabarbar jest kolejną rzeczą, której nigdy nie jadłam, dlatego ten kordial bardzo mnie zaciekawił :)Wyglądem przypomina mi pewien napój, niestety nie mogę przypomnieć sobie jaki. W smaku musi być bardzo orzeźwiający!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest bardzo orzezwiajacy. Esencja wczesnego lata :)

      Usuń
  2. Szacunek za dwujęzyczny opis! Mało kto tak robi :)

    OdpowiedzUsuń