środa, 21 maja 2014

Babeczki rabarbarowe z kruszonką owsianą

Słodycze nigdy nie należą do zdrowych. Można się jednak postarać, odrobinę je "uzdrowić" poprzez dodanie owoców oraz płatków owsianych. Obecnie sezon na rabarbar w pełni, podsuwam Wam więc pomysł na te kwasidełka :)
Rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury nabiera właściwości antynowotworowych. Ponadto jest dobrym źródłem witamin A,E,C oraz wapnia, magnezu, żelaza. Rabarbar podkręca perystaltykę jelit, wzmaga wydzielanie soków żółciowych.
Uwaga rabarbar spożywany w dużej ilości prowadzi do: wypłukiwania wapnia z organizmu, psucia zębów, biegunek, tworzenia kamieni nerkowych.





składniki;

na ciasto:
  • cukier brązowy-150g
  • rabarbar- 175g (w moim przypadku były to 2/3 bardzo dorodnego)
  • olej roślinny- 2 łyżki
  • jajko- 1 sztuka
  • cukier waniliowy- 2 łyżki
  • maślanka- 125ml
  • mąka pszenna- 200g
  • proszek do pieczenia- 1 łyżka
  • soda oczyszczona- 1 łyżka
na kruszonkę:
  • cukier brązowy- 50g
  • mąka pszenna- 50g
  • płatki na owsiankę- 25g
  • cynamon- 1 łyżka
  • masło- 50g
sposób przygotowania:

przygotowanie: 25 minut
pieczenie: 15-18 minut
porcje: 12 sztuk

Piekarnik nagrzewamy do 220 st./200 z termoobiegiem/7 gaz. Jeśli babeczki będziemy robić w formie, otwory wykładamy papierem do pieczenia. 
Rabarbar kroimy wzdłuż, następnie w plasterki. Pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem i odstawiamy.
Aby zrobić kruszonkę, do miski wsypujemy suche składniki, po czym dodajemy masło i ucieramy palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
W osobnej misce łączymy jajko, maślankę i olej, dodajemy rabarbar (z cukru i soku utworzył się lukier). Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy.Składniki dokładnie mieszamy. Masą wykładamy foremki, na wierzchu posypujemy kruszonką. Babeczki powinny piec się 15-18 min.


Wartość odżywcza:

Babeczka zawiera około 195 kcal
Babeczka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 5%
węglowodany w 12%
błonnik w 7%
tłuszcze w 8%
witaminę E w 10%
wapń w13%
mangan w 25%
fosfor w 8%

Według zapotrzebowania dla osoby na poziomie 2000 kcal/dzień

Przepis bierze udział w akcjach:

Piknik majowy Rabarbalove Zdrowe fingerfood

3 komentarze:

  1. Babeczki świetne, wyglądają bardzo kusząco.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rabarbar od najmlodszych lat i wyszukuje co raz to nowszych przepisow z jego udziałem.....
    Czy soda oczyszczona jest obowiazkowa? Co ona wogole "robi" ta soda? Nigdy sie nad tym nie zastanawiałam, az do dzis.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, soda oczyszczona tak jak proszek do pieczenia sprawia, że nasze wypieki rosną. Jest ona zdrowsza niż proszek do pieczenia ma jednak nieco inne wymagania aby działać. Soda potrzebuje towarzystwa czegoś kwaśnego np. soku z cytryny, mleka, śmietany lub w jak przypadku tego przepisu maślanki. Jednej łyżce sody odpowiadają około 2 łyżki proszku do pieczenia. Z sodą nie należy przesadzać, gdyż w większej dawce będzie wyczuwalna w wypieku. Nie trzeba się jej obawiać w takiej ilości nie jest szkodliwa, a w dodatku jest tania i łatwo dostępna. W przepisach gdzie występuje proszek do pieczenia oraz soda, proszek służy przede wszystkim wyrośnięciu ciasta, natomiast soda neutralizuje posmak kwaśnych składników. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń