sobota, 3 marca 2018

Czosnek marynowany w stylu tajskim (Kratiem Dong)

Kiedy jakiś czas temu odwiedziła mnie rodzina poczęstowałam ich tym czosnkiem. Czosnek tak im zasmakował, że po pięciu dniach gościny zostałam z pustym słoikiem, co postrzegam jako sukces :)





Składniki:
  • czosnek- około 170g (u mnie były to 3 główki)
  • cukier- do poziomu 150ml czyli ok 3/4 szklanki 200ml
  • ocet spirytusowy- 90ml
  • woda- 90ml
  • sól- dwie łyżeczki gruboziarnistej (ja dodałam sól himalajską)
Wykonanie: 

Czosnek obieramy. Cukier i sól rozpuszczamy na małym ogniu w mieszance wody ze spirytusem octem spirytusowym. Czosnek wkładamy do czystego słoika i zalewamy mieszanką wody z octem. Zakręcamy słoik. Słoik przez 24 godziny  trzymamy w temperaturze pokojowej. Po 24 godzinach słoik przekładamy do lodówki, gdzie czosnek będzie nabierał swojej mocy przez kolejne 8 tygodni. Ja podczas tego okresu lubię czasem odwrócić na chwilę słoik, choć nie wiem czy to konieczne. Jak możecie zauważyć na zdjęciu niektóre ząbki mogą nabrać lekko niebieskawej barwy na "końcówkach", nie jest to nic niepokojącego. 

Przepis pochodzi z książki "Asian Pickles" Karen Solomon


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz