Elderflower- 10-12 heads
boiling water- 4 cups
juice of one large lemon
vanilla bean pod
jam sugar- 4 cups or 2 g of pectin and 4 cups white sugar
Method:
portion: about 3 medium jars
portion: about 3 medium jars
Pull or cut flowers off of the stalks. Ready flowers place in large sauce pan. Pour 1 litre of boiling water over the flowers and leave for few hours in covered pan. After a couple of hours strain the liquid. Clean the pan and pour the elderflowers infusion back in. Set the heat to medium. Scrape the seeds out of vanilla bean into liquid. For extra flavor throw the empty pod into liquid as well. Simmer for five minutes in covered pan. Fish the empty pod out. Add lemon juice to the infusion and bring it to boil. Adding lemon juice not only intensify the color but it lets your jelly to gel. When infusion of elderflower- vanilla- lemon comes to a boil, add your jam sugar/ sugar + pectin. Now stir till sugar/ sugar + pectin are fully dissolved. Boil your jelly till it reaches setting point. How to establish
setting point .
It takes about 15-20 minutes for this recipe to achieve setting point. When the jelly has reached setting point, take the pan off the hob and cool for few minutes. Remove any foam which shows up on surface. Pour the jelly into warm, sterilized jars and screw the lids on tight.
Składniki:
Kwiaty bzu czarnego- 10-12 baldachów
wrzątek- 4 szklanki
sok z jednej dużej cytryny
laska wanilii
cukier do przetworów lub 2 g pektyny wymieszane z 4 szklankami cukru
Przygotowanie:
porcje: około 3 słoików średniej wielkości
Składniki:
Kwiaty bzu czarnego- 10-12 baldachów
wrzątek- 4 szklanki
sok z jednej dużej cytryny
laska wanilii
cukier do przetworów lub 2 g pektyny wymieszane z 4 szklankami cukru
Przygotowanie:
porcje: około 3 słoików średniej wielkości
Ściągnij lub obetnij kwiaty z łodyżek. Gotowe kwiaty umieść w dużym garnku. Kwiaty zalej jednym litrem wrzącej wody i zostaw na kilka godzin w przykrytym garnku. Po kilku godzinach odcedź płyn. Umyj garnek i wlej do niego z powrotem ekstrat z kwiatów bzu czarnego. Ustaw grzejnik na średni "ogień". Wydłub ziarna wanilii i wrzuć je do płynu. Dla lepszego aromatu do płynu dorzuć również pusty strąk wanilii. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Wyłów pusty strąk wanilii. Dodaj sok z cytryny do naparu i doprowadź do wrzenia. Dodanie soku z cytryny nie tylko wzmocni kolor ale umożliwi galaretce osiągnąć właściwą konsystencję. Kiedy napar bzowo- waniliowo- cytrynowy zacznie wrzeć, dodaj cukier do przetworów lub cukier zmieszany z pektyną. Mieszaj do momentu kiedy cukier i pektyna są w pełny rozpuszczone. Gotuj galatetkę do momentu kiedy zacznie krzepnąć. Jak określić
moment krzepnięcia .Kiedy galaretka zacznie krzepnąć zdejmij garnek z "ognia" i chłodz galaretkę przez kilka minut. Usuń pianę która ewentualnie pojawi się na powierzchni. Wlej galaretkę do ciepłych, sterylnych słoików i szczelnie zamknij.
recipe inspired by lovelygreens.com
Wygląda bardzo apetycznie, trochę przypomina mi dżem morelowy. Odczuwam wyrzuty sumienia, że najpierw pisałam o tym, że chętnie wzięłabym udział w tej akcji a nie zamieściłam żadnego przepisu. Głupio się przyznać, ale sama nie umiem rozpoznać kwiatów bzu czarnego, a moja mama nie chce mi w tym pomóc, bo jest pewna, że z moimi zdolnościami kulinarnymi jedynie się zatruję ;) Widzę jednak spore zainteresowanie akcją, gratuluję i szczerze przepraszam!
OdpowiedzUsuńNie przejmuj się, przeprosiny przyjęte ;) Sama dopiero uczę się rozpoznawać rośliny. Tyle jadalnego dobra rośnie na łące :) Bez czarny dość charakterystycznie pachnie jeśli jakoś Ci to ułatwi poszukiwania. Na początku ten zapach mnie irytował, teraz bardzo go lubię. Bardzo miło mi, że zaglądasz tu regularnie. Co do akcji...to prawda, bałam się małego zainteresowania, tymczasem frekwencja dopisuje.
UsuńUwielbiam zapach czarnego bzu! Właśnie skończyłam gotować dżem - pachnie w całym domu :)
OdpowiedzUsuńTaka galaretka musi być przepyszna :)
Tak, jest pyszna i mówię to jako osoba, która nie jest wielkim fanem galaretek :)
UsuńTo musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńherbatka z bzu jest pyszna, sok zdrowy i z mocą witamin
OdpowiedzUsuńzapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/