Przepis na jacket potato prezentowałam w akcji "To my! Młode kartofelki" już w zeszłym roku, wtedy w połączeniu z nadzieniem Quorn. Była to wówczas potrawa dość nowa w moim jadłospisie. Jednak wykonane, w ten sposób ziemniaki na tyle przypadły do gustu mojemu partnerowi, że nie obraża się on kiedy jacket patato ląduje na jego talerzu mniej więcej raz na miesiąc. Dziś w nowej odsłonie, z ulubionym toppingiem mojej drugiej połówki, czyli w towarzystwie tuńczyka.
Składniki:
- Jeden duży lub dwa średniej wielkości ziemniaki/osoba
- 1 puszka tuńczyka/ na 2 ziemniaki
- 1 czubata łyżka majonezu na 1 puszkę tuńczyka
- masło
- sól, pieprz
- inne dodatki według uznania np. cebula lub kukurydza
Sposób przygotowania:
czas przygotowania: 10 minut
czas pieczenia: 60-70 minut
Ziemniaki szorujemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Ziemniaki pieczemy przez ok. 60-70 min. ( 10 min. przed końcem pieczenia przekładamy na drugą stronę). Ostrożnie kroimy ziemniak na połówki. Na każdą połówkę kładziemy cienki kawałek masła.
Tuńczyka dokładnie odsączamy, przekładamy do miseczki i mieszamy z majonezem, ewentualnie innymi dodatkami, doprawiamy.
Przepis bierze udział w akcjach:
Bardzo lubię tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńNasz ulubiony topping do jacket potato :) I taki łatwy do wykonania :)
Usuń